Ebben a bohózatban nem veszek részt

Puzsér Róbert 2019. június 3. 08:19 2019. jún. 3. 08:19

Az előválasztáson való részvételem egyik feltétele az volt, hogy a balliberális tömb korrekt módon osztozzon a kerületi polgármester-jelöltségeken az engem támogató pártokkal. Május 26-án a Jobbik törpepárttá zsugorodott, az LMP összeomlott, a korrekt alku feltételei így számukra rendkívül szerény mértékűre szűkültek: az EP-választás eredménye alapján alig jár nekik valami. Lássuk, miként fest a korrekt osztozás a DK-MSZP-Momentum szövetség szerint!

Budapesten az ellenzék számára húsz nyerhető kerület van. Az MSZP-Párbeszéd tandem tíz százalékos budapesti támogatottságával e kerületek felében[!] állít polgármester-jelöltet. A Jobbik és az LMP három-három százalékos budapesti támogatottságával, mely még így is az ellenzéki szavazatok tizede, nulla és nulla kerületet kap.

Amikor rákérdeztem arra, hogy mi indokolja ezt az aránytalanságot, a gyurcsányista-szocialista tárgyalódelegáció a tavalyi országgyűlési képviselőválasztás eredményére hivatkozott. Ekkor jeleztem, hogy annak a választásnak az eredménye alapján a Jobbiknak és az LMP-nek több kerület is jár. Válaszukból kiderült, hogy a Jobbik és az LMP esetén ez nem számít. Szavazhatnak bárhogy az emberek, a szocialisták a pozícióikban maradnak. Budapesten az ellenzéki szavazók fele nem hajlandó sem a DK-ra, sem az MSZP-re szavazni, a fővárosi kerületek nyolcvan százalékában mégis ők állítanak polgármester-jelöltet. Ez gyalázat.

Az előválasztáson való részvételem feltétele volt továbbá, hogy egyeztessünk programot, alakítsunk ki egy Budapest-minimumot. Fél éven át tárgyaltam velük polgármesteri helyekről meg az előválasztás technikai körülményeiről – jelzem, hogy ez idő alatt Budapest jövője kapcsán egyetlen egyeztetésen sem jelentek meg, hiába kezdeményeztem azt minden alkalommal, és hiába ígérték meg a részvételüket minden alkalommal. Csakis a pozíciók érdeklik őket.

Azok viszont annyira, hogy mindent kitaposnak abból, akit gyengébbnek látnak. A DK és az MSZP a május 26-ai eredmények ismeretében úgy tárgyal, hogy az Orbán Viktor elismerését is elnyerné. Orbán a komplett ellenzéket aprózza fel és szorítja ki ugyanazzal a kíméletlenséggel, amellyel Gyurcsány az ellenzék erőtlenebb szereplőit. Ez kétségtelenül hatékony érdekérvényesítés, csak ne pózolna azzal a balliberális tömb, hogy ők a „demokratikus oldal”.

Pár nappal az előválasztás kiírása előtt sem tudni, lesz-e lehetőség online szavazásra. Én azt kértem, hogy az ne legyen bonyolultabb, mint megvenni egy repülőjegyet, a DK tárgyalói azonban olyan feltételeket állítanak a netes szavazás megnehezítésére, melyek a budapestiek nagyobb részét megfosztják annak lehetőségétől, továbbá ragaszkodnak ahhoz, hogy napok teljenek el a regisztráció és a voksolás között, s ezzel olyan hosszadalmassá tennék a folyamatot, hogy akik szavazhatnának, azok sem fognak. Számtalan technikai részlet máig nem tisztázott, az aláírásgyűjtés vége és a szavazás megkezdése között a tárgyalás feltételeit diktáló DK három[!] napot akar hagyni a kampányra. Ez a verseny így nem átlátható és nem demokratikus, a résztvevő pártokat azonban ez cseppet sem zavarja.

Ha a fenti körülmények nem változnak, ebben a bohózatban nem veszek részt. Folytatom a kampányomat, én kínálom a legerősebb víziót, enyém a legjobb és legrészletesebb program: a főváros újratervezése autóról emberre és betonról zöldre, hogy Budapesten ne csak menni, de lenni is érdemes legyen. Az ellenzéket daráló ellenzéknek kellemes előválasztást kívánok! Októberben találkozunk.

Forrás: Facebook