Eddig csak hatezer pedagógust oltottak be a majd kétszázezerből

HírKlikk 2021. március 3. 08:32 2021. márc. 3. 08:32

Ez abból derült ki, hogy az EMMI reagált a PDSZ adataira, amelyek szerint a pedagógusok 84 százaléka beoltatná magát, ha lenne rá lehetősége.

A pedagógusok 38 százaléka regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra, közülük hatezren kaptak eddig védőoltást – tudta meg az ATV Híradó az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). A Híradó azután fordult a szaktárcához, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szembeszegezte saját adatait azzal, amit a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán a tanárok oltási hajlandóságáról mondott.

Maruzsa szerint a pedagógusok 26 százaléka, míg a PDSZ felmérése szerint 84 százalék oltatná be magát. Mint kiderült, a különbség abból adódik, hogy az Emmi csak azokat számolja, akik regisztráltak a kormány vakcinaregisztrációs oldalán.

Maruzsa Zoltán egy hónappal ezelőtt azt is elárulta, hogy a köznevelésben 195 ezer pedagógus dolgozik. Vagyis hiába szeretnék elérni a pedagógusok, hogy szerepeljenek az oltási tervben, egyelőre csak töredéküknek jutott vakcina.

Az ATV Híradó megkérdezett több pedagógust is. Többségük a súlyosbodó harmadik hullám miatt szeretné minél előbb megkapni a vakcinát, de mivel kimaradtak az oltási tervből várniuk kell, míg sorra kerülnek.

A PDSZ szerint kérdéses, hogy miként jutott a kormány a pedagógusok oltási statisztikájához. Nagy Erzsébet a HírKlikknek elmondta, egyértelmű szándékuk, hogy az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak tiltott adatkezelés gyanúja miatt. Az oltási regisztrációnál ugyanis nem kell feltüntetni a foglalkozást, Maruzsa pedig elmondta, hogy a regisztrációs adatokat kikérve, összevetették azokat más adatbázisokkal.

Forrás: ATV/Hírklikk