Eddig ötezer levélben követelték Kásler és Gulyás minisztertől a kilakoltatási stopot

Harkai Péter 2021. április 19. 07:35 2021. ápr. 19. 07:35

Pár napon belül csaknem 5000 ember küldött levelet Kásler Miklósnak és Gulyás Gergelynek, hogy a járványhelyzetre tekintettel, hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot, ami a hónap végén lejár.

A Város Mindenkié (AVM) lakhatási és hajléktalan érdekvédelmi csoport levélküldő kampányt indított az aHang felületén, hogy a kormány hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot.

A civilcsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége 2021. március 23-án elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot, és nem tesz semmit a koronavírus-járvány hatására bajba jutott emberek lakhatási támogatására. A jelenleg hatályban lévő téli kilakoltatási moratórium április végén lejár, így hamarosan ismét elkezdődhetnek a kilakoltatások. A járvány alatt bevételi forrásaiktól elesett emberek így elveszíthetik lakásukat és sokan az eddig is zsúfolt hajléktalan-ellátó intézményekbe kényszerülnek majd.

Közleményükben határozottan megfogalmazzák: a kilakoltatások elhalasztása nem elegendő megoldás, átfogó, országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatásra lenne szükség. A járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági krízishelyzetben a moratórium meghosszabbítása a legkevesebb, amit a kormánynak a bajba jutott emberek megsegítésére tennie kell.

Véleményük szerint ennek hiányában májustól tömegesen fognak hajléktalanná válni emberek. A téli kilakoltatási moratórium elrendelése azon a belátáson alapul, hogy kegyetlen dolog utcára tenni valakit a téli hidegben. Ám nem lehet kétséges, hogy ez tavasszal, nyáron és ősszel is kegyetlenség, s főképpen az a világjárvány harmadik – minden eddiginél pusztítóbb hullámának – idején.

Levélküldő kampányukban Kásler Miklósnak és Gulyás Gergelynek címzett levélben követelik a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását – felhívásukra három nap alatt csaknem 5000 ember küldött már levelet a két illetékes kormánytagnak.