Egész Magyarország kockázatos besorolást kaphat a németektől

HírKlikk 2020. szeptember 26. 19:30 2020. szept. 26. 19:30

Két héttel azután, hogy meghaladta Budapesten, illetve Győr-Moson-Sopron megyében a német járványügy számára kritikus határértéket a fertőzöttek száma, rögtön rákerültek a kockázatos besorolású térségek listájára. Ebből a német reakcióidőből, illetve a legfrissebb magyar járványterjedési adatokból kiindulva, sajnos pár héten belül akár egész Magyarország is kockázatos besorolásúvá válhat a németeknél – de legalábbis Csongrád-Csanád, Pest, Fejér, Vas és Komárom-Esztergom megyék tényleg a veszélyzónában vannak ebből a szempontból. Amúgy az egész Európai Unióban Budapesten terjed a hatodik leggyorsabban a koronavírus-járvány.

A németeknél az a kritérium, hogy ha meghaladja az 50 főt az egy hét alatti összes új igazolt fertőzött száma az adott megye/város 100 ezer lakosára vetítve, akkor lépnek, de egyéb járványügyi tendenciák alapján (például elvégzett tesztek száma, tesztelési kapacitás) is hozhatnak ilyen döntést egy többlépcsős vizsgálat során. A kockázatos besorolás azt jelenti, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus tesztet kell végeztetniük. Ha negatív a teszt eredménye, akkor elhagyhatják a karantént, de október 1-jétől öt napot mindenképpen el kell tölteni karanténban és csak ezután jöhet a teszt és ha az negatív, akkor lehet elhagyni a karantént. A kockázatos besorolás azt is jelenti, hogy a német külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a németeket az adott térség/város felkeresésétől, hacsak nem halaszthatatlanul fontos az utazás.

Amint látszik: Budapestet már a 37. héten rátették erre a listára, nagyjából két héttel azután, hogy gyors ütemben átlépte felfelé az 50-es küszöbértéket a fővárosi szám. Pest megye azonban még továbbra sem került fel erre a listára, de esélyes, hogy rövidesen fel fog, hiszen most már a 39. héten járunk és hétfőtől szombatig a Pest megyei fertőzések száma intenzíven tovább nőtt, így jóval 100 fő fölé gyorsulhat a vizsgált mutatószám – írja a Portfolio.hu.