Egészségügyi központokban szoktatnák le a telefonfüggőket

HírKlikk 2019. július 23. 17:07 2019. júl. 23. 17:07

A lájkok éppúgy dopamintermelést váltanak ki az agyban, mint a szerencsejátékozás - erre hivatkozva nyújtott be törvényjavaslatot az olasz parlamentnek Vittoria Casa, a populista 5 Csillag Mozgalom politikusa. Véleménye szerint egyre aggasztóbb a tinédzserek mobilfüggősége és azt ugyanúgy kellene kezelni, mint minden más függőséget.

A törvényjavaslat egy kutatást is idéz, amely szerint tízből nyolc olasz tini retteg attól, hogy elveszíti a telefonját, és így a kapcsolatát az internettel. Ennek a félelemnek már rendes orvosi neve is van, nomofóbiának hívják, amit a „no mobile phobia” angol kifejezésből rövidítettek - áll a 24.hu cikkében.

A törvényjavaslatról beszámoló lapok szerint az olaszok odáig is elmennének, hogy egészségügyi központokba küldenék a telefonfüggőket, hogy ott leszoktassák őket a folytonos mobilozásról. Akár csak egy rehabon a kábítószerekről, vagy az alkoholról.

Ehhez hasonló rehabilitációs központok egyébként már léteznek: 2013-ban például a Nagy-Britanniában nyitottak egy központot, ahol a Candy Crushról szoktattak le embereket.