Egy budapesti iskolában 30 fertőzöttet találtak

HírKlikk 2020. szeptember 15. 04:30 2020. szept. 15. 04:30

21 diáknak és 9 pedagógusnak lett pozitív a koronavírus-tesztje a Lauder Javne Iskolában.

A 24.hu arról számol be, hogy 21 diáknál és 9 pedagógusnál mutatták ki a koronavírust a fővárosi Lauder Javne Iskolában, közölte Horányi Gábor igazgató, aki részletesen beszámolt az intézmény által alkalmazott protokollról is. Az iskola a szülőkkel együttműködésben létrehozta a Vissza az Iskolába alapot, ennek köszönhetően adományokból, közösségi finanszírozásban végeznek PCR-teszteket a gyerekeken és a pedagógusokon.

A tanév kezdete előtt elvitték a gyerekeket kirándulni, majd veszélyeztetettségi szinteket állapítottak meg, amelyek alapján, lehetett jelentkezni szűrésre. Ekkor 82 embert teszteltek le, akik közül négy személyről derült ki, hogy koronavírusos.

„A tesztelések azóta is folyamatosak, összesen körülbelül kétszáz mintavételnél járunk. Eddig 21 diáknál és kilenc tanárnál diagnosztizálták a vírust, illetve hárman vannak az adatbázisban, akik már átestek a betegségen. A gyerekek esetében a tünetek minimálisak, szignifikánsan nem különböznek egy nátha tüneteitől, a tanárok esetében viszont más a helyzet. Bár szerencsére nem szorulnak kórházi ellátásra, életkorukkal arányosan egyre rosszabbul érzik magukat” – magyarázta Horányi Gábor.

Az igazgató azt is elárulta, hogy az első fertőzötteket a nyolcadikos osztály tagjai között találták és kiderült a tesztelések után, hogy az osztály kétharmada és az osztályfőnök is elkapta a vírust. Ekkorra azonban már önkéntes karanténba vonult az osztály. Szombaton jár le a két hét, ezért csütörtökön ismételten mintát vesznek tőlük, ha az negatív eredményt hoz, hétfőn visszatérhetnek a tantermekbe.

Egy másik esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy egy tanár és az első osztályos lánya is fertőzött lett, ezért az osztályt hazaküldték, de mivel mindenkinek negatív lett a tesztje, folytatódhatott a tantermi oktatás.

Horányi Gábor beszélt a „bulizós nagyok” csoportjáról is, ahová a 17-18-19 évesek tartoznak. Köztük is voltak fertőzöttek, de az osztálytársaik nem kapták el a betegséget, így azt feltételezik, hogy a kontaktok már korábban áteshettek rajta.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy rendelkeznek egy protokollal, ami alapján tudnak reagálni a különböző helyzetekre, valamint az adományok révén, létrehoztak egy nagyon gyors szűrési rendszert.

„Két szintje van a védekezésnek, a szűrés és a maszkviselés. Ha a szűrés száz százalékos lenne, és el tudnánk érni, hogy fertőzött ne jöjjön iskolába, akkor nem kellene maszkot viselni. Ha a maszk típusú védekezés lenne száz százalékos, akkor nem kéne szűrnie az iskolának. De mivel egyik sem száz százalékos, így egyensúlyt kell kialakítani a kettő között. Ha otthon kellene mindenkinek maradnia, az katasztrófa lenne. A járványügyi szempontok mellett, a legfontosabb az, hogy csökkentsük az emberek szorongását, és ebben a közösség jó partner” – mondta az igazgató és hozzátette, ha túl sok tanár betegedne meg, vagy túl sok osztály kerülne karanténhelyzetbe, akkor elképzelhető, hogy be kell csukniuk, de ezt szeretnék elkerülni.

Tavasszal a középtagozatban és a gimnáziumban sikerült hatékonyan megoldaniuk az online oktatást, és bár az online forma sikeres volt az elemiben és az óvodában is, ezek a gyerekek nem önállóak, és otthontartásuk elképesztő terhet rakott ez a szülők vállára, így most ezt a két korosztályt próbálják különösen is védeni.

„Ennek az iskolának az alapvető vezetésfilozófiája egy decentralizált rendszer, ahol az emberek felelősséget mernek és tudnak vállalni, megvannak a döntési lehetőségeik, és nem egy csúcsvezető határozza meg azt, mi hogy történjen, legfeljebb a kommunikációt irányítja a kollégáival. Tiszteletben kell tartanunk mindenkinek a szorongását és annak a szintjét” – mondta.

Forrás: 24.hu