Egy fideszes képviselő szerint, a kormány eteti a közmédiát

Föld S. Péter 2020. november 17. 12:53 2020. nov. 17. 12:53

„Elég kormánypárti. Ez minden országban így van: a közmédia az kormánypárti, onnan kapja az elemózsiát, világos hogy odahúz.” Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő szavai ezek, ő fogalmazta meg ezzel a magvas gondolattal a közmédia lényegét. Kerényi képviselőt nem kell ismernie a szélesebb közvéleménynek, mert bár 1988 óta tagja az országgyűlésnek, nem hivalkodik holmi felszólalásokkal, ám ennek ellenére, egyike az Orbán Viktor által emlegetett 133 bátor embernek, akik a legképtelenebb előterjesztéseket is gond nélkül megszavazzák.

Kerényi úr annak kapcsán vetemedett erre a kijelentésre, hogy a Telex megkérdezett néhány kormánypárti politikust Bende Balázsnak egy szerkesztőségi értekezleten elővezetett hitvallásáról. Bende sajtómunkás az M1 televízió vezető szerkesztője, s ebben a minőségében tartott eligazítást a beosztott munkatársaknak, ahol egy kiszivárgott hangfelvétel szerint, a következőket mondta: „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ért, az most menjen haza.” Erre reagálva jegyezte meg Kerényi képviselő, hogy „a közmédia az kormánypárti, onnan kapja az elemózsiát, világos hogy odahúz.”

Számtalanszor leírtuk már, de úgy látszik, nem lehet elégszer, ezért most, sokadszorra is megismételjük. Lassan írjuk, hogy Kerényi képviselő is megértse: a közmédia nem a kormánytól kapja az elemózsiát.

A kormánynak – mint már volt szerencsénk néhányszor említeni – nincs saját pénze, amit elemózsiára költhetne. Gazdag rokona sincs neki Amerikában, aki kisegítené, ha pénzre volna szüksége. A kormány azt a pénzt költi el, amit a magyar adófizetők adnak neki.

A magyar adófizetők adják össze az elemózsiára valót a közmédiának, évente mintegy 100 milliárd forintot. (Jövőre 110 milliárdot). Ezért a pénzért a magyar adófizetők mindössze annyit várnak el, hogy a közmédia úgy működjön, ahogyan az a munkaköri leírásában is szerepel. Vagyis, pártatlanul, hitelesen és szakmailag színvonalasan tájékoztassa az embereket arról, ami Magyarországon és a világban történik. Ne hallgasson el semmit, ami lényeges, ne ködösítsen, maszatoljon, ne hazudjon.

Nem nagy elvárás ez ennyi pénzért, mondhatni, alapvetésnek kéne lennie. De a jelek szerint, nem az, mert a közmédia nem végzi ezt a feladatát. Olyan, mint egy magát mesternek hazudó csaló: felveszi az előleget, aztán eszébe sem jut elvégezni a munkát. Elteszi a pénzt, maszatol valamit a lakásban, szétveri a falat és koszt csinál, a problémát azonban nem oldja meg.

Mindezt Kerényi Jánosnak, úgy is, mint a 133 bátor ember egyikének, tudnia illene, hogy a közmédia – mint ahogyan a nevéből is lehetne következtetni erre – a közé. Minden magyar állampolgáré, nemcsak azoké, akik Orbán Viktor pártjára szavaztak. Az elemózsiát is tőlük kapják, megérdemelnék, hogy a pénzükért ne hazudjanak arcátlanul a szemükbe.