Egy helyszíni riport szomorú valósága: az esélyt is elveszik a szegény romáktól

HírKlikk 2020. április 29. 18:09 2020. ápr. 29. 18:09

A magyar iskolák másfél hónapja zárva vannak, a tanítás online zajlik. De Mátészalka környékén más a helyzet – erről számolt be az Euronews tudósítása. A riporter Cinevéget kereste fel, annak is azt a részét, amelyet a környékbeliek cigányvégnek neveznek, és ahol a családok legtöbbjének nincsen sem számítógépe, sem okos telefonja.

A bemutatott család két lánya, Felícia és Amanda jó tanuló, egyikük rendőr, a másik ápolónő szeretne lenni. Ám internet nélkül nehéz tanulni. „Nem jutunk egyről a kettőre, nagyon nehéz iskola nélkül. Senki nem magyarázza el a szabályokat és a feladatokat. Hiányoznak a tanáraink” – mondják a lányok.

A romák között sokak számára az iskola nem csak lehetőség barátok keresésére, hanem esély a fejlődésre. A két lány iskolája március óta zárva van. A tanárok kiakasztják a feladatokat, és a legszegényebb családok gyerekei ingyenes étkeztetést kapnak.

A helyi cégek támogatják a tanulókat: a polgármester kezdeményezésére egy jótékonysági akció keretében, 33 gyerek kapott elektronikus eszközt a tanuláshoz. A helyi szociális munkás elmondta: a gyerekek laptopokat és tableteket kaptak. Kezdetben sok volt a felajánlás, mostanra azonban már egyre kevesebb – mondta el az illető.