Egy kínai vakcinával oltott orvosnak nincs védettsége

HírKlikk 2021. június 14. 14:28 2021. jún. 14. 14:28

Elvégezte a Merkely Béla által ajánlott tesztet a kínai vakcina két dózisával oltott nyugdíjas orvos, és így is az jött ki, hogy nincs a védettséghez elegendő ellenanyaga.

A 24.hu szerint már négyezer tagja van annak a Facebook-csoportnak, amelyet azért hoztak létre, hogy azokat gyűjthessék össze, akiknél a két, kínai vakcinával történt oltásuk után nem, vagy csak elenyésző mértékben mutattak ki a védettséghez szükséges ellenanyagot a szervezetükben.

A cikk szerint a csoport tagságának nagyobb része 60 év feletti. Közéjük tartozik Bodó Hajnalka nyugdíjas reumatológus is, aki összesen három tesztet végeztetett el azután, hogy márciusban megkapta a kínai vakcinát. A nő a vizságlatokra a férjét is rábeszélte.

A nyugdíjas orvos május 6-án írt levelet Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának, és arról érdeklődött, hogy a májusban elvégzett negatív eredményű vizsgálatot követően, mi a teendőjük, védettek-e. Az orvos a levélben megemlítette Merkely azon kijelentését, miszerint még nem találtak olyan, a kínai vakcinával beoltott embert, akinek ne lett volna antitestje a két vakcina után.

A portál szerint Merkely a válaszában azt írta, az oltás utáni ellenanyagmérésre nem mindegyik teszt alkalmas, az sem, amit a nő és férje csináltatott. A rektor a náluk használt tesztet javasolta, de közben az orvos és férje már egy másik laborban elvégeztette az ellenanyag-vizsgálatot, és ott is negatív eredményt kaptak. A nyugdíjas reumatológus eztán újra Merkelyhez fordult és megkérdezte, hol lehet az általa ajánlott tesztet elvégeztetni. A rektor azt válaszolta, hogy a vizsgálatot a Semmelweis Egyetemen is el lehet végezni 8500 forintért – a történet szereplői eztán időpontot is kértek tőle a vizsgálatra.

A 24.hu cikke szerint az eredmény felemás lett: a nőnél a Merkely által a legalkalmasabbnak nevezett teszt sem mutatott ki a védettséghez szükséges antitestet, és bár férjének pozitív lett a mintája, az ő ellenanyagszintje is csak az alsó határhoz közeli.

Forrás: 24.hu