Egy megyei kapitányság állománya tűnt el tavaly a rendőrségtől

Nagy András 2019. április 24. 12:54 2019. ápr. 24. 12:54

Tíz éve 200 fő volt a pályaelhagyók száma, ez a szám tavalyra megtízszereződött, vagyis körülbelül 2000 főre emelkedett. Jókora fizetésemelésre lenne szükség a rendőri állománynál ahhoz, hogy a brutális pályaelhagyás csökkenjen - nyilatkozta a rendőrszakszervezeti vezető a Hírklikk megkeresésére.

A rendőrök ma ünnepelhetnek, hiszen Szent György napja alkalmából szabadnapot rendelt el számukra a Belügyminisztérium, holnaptól azonban ugyanúgy éhbérért folytathatják szolgálatot, ahogy tegnap abbahagyták. Erről Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára beszélt a szerdai rendőrnap apropóján.

A legnagyobb gond Pongó szerint, hogy a négy éve elindított életpályamodell teljesen elvesztette a fizetésemelési jellegét: az állomány jelentős része 4-5 éve nem kapott semmilyen béremelést, miközben ez idő alatt a nyílt munkaerőpiacon a bérek nagyot emelkedtek – mutatott rá.

Arányaiban a kezdő fiatal tisztek és tiszthelyettesek jövedelme a legalacsonyabb az állományban – tudtuk meg. Durván 180 ezer forint nettót keres egy tiszthelyettes, mindenféle pótlékkal, miközben ha a pályát elhagyja, és mondjuk sofőrnek áll, akkor ennek a dupláját keresheti meg, méghozzá úgy, hogy nem vonatkoznak rá a szigorú kötelmi viszonyok, nem mellesleg pedig nem kell a testi épségét sem nap mint nap kockára tennie – hívta fel a figyelmet Pongó Géza.

Nem csoda, hogy míg tíz éve 200 fő volt a pályaelhagyók száma, ez a szám tavalyra megtízszereződött, vagyis körülbelül 2000 főre emelkedett, és itt nem a nyugdíjba vonulókról, hanem a klasszikus pályaelhagyókról beszélünk – ismertette. Ez a szám egy közepes magyarországi megyei rendőrkapitányság állományának felel meg, ami a 36 ezres hivatásos állomány összlétszámához viszonyítva is brutális.

Az, hogy a cunamiszerű leszerelési hullám a bűnügyi statisztikákban egyelőre nem mutatkozik meg, kizárólag annak köszönhető, hogy a kollégák kettőzött erőbedobással dolgoznak – állítja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sztenderd 8 órás átlagos szolgálati időnél jóval hosszabb szolgálatokat vállalnak. Például egy átlagos nyomozónál akár 30-40 ügy is összetorlódhat manapság, ezt 8 órában megoldani nem lehet, ezek a rendőrök puszta hivatástudatból teszik a dolgukat. Holnap és holnapután is.