Egy neki nem tetsző bírót is ki akart csináltatni a Völner-ügy kulcsfigurája

HírKlikk 2022. január 21. 10:20 2022. jan. 21. 10:20

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, a Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy ebben egy bíró akadályozza, ezért bosszúhadjáratot indított ellene, és elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják – írja a 444 az ügyben készült lehallgatási jegyzőkönyvek alapján.  

A portál a birtokába került dokumentumok alapján ismerteti, hogy Völner Pál 2021. május 25-én este nyolc előtt felhívta Schadl Györgyöt. Az igazságügyi miniszterhelyettes és a végrehajtói kar elnöke egy végrehajtóról beszélgettek, aki ellen büntetőeljárás indult:

„Egyetértettek, hogy Cs. veszélyes alak, aki Völner szerint egy hatalmi ág működését veszélyezteti, Schadl pedig szerette volna Cs.-t teljesen eltüntetni a végrehajtók közül, ezért még az is felmerült, hogy a sajtón keresztül csinálják ki.”

Az írás szerint Schadl mindent megtett, hogy Cs.-t ellehetetlenítse. Völnernek azt mondta, korábban még Bolcsik Zoltánt – az épp őt lehallgató Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetőjét – is meglátogatta, hogy Cs. ügyeiről tájékoztassa, ám a megbízásának végleges visszavonását még Schadl sem tudta könnyen kijárni. Mindebben egy állásfoglalás akadályozta, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája írt.

Schadl 2021 júniusában a bírót „megpróbálta kirúgatni az állásából, és azt is igyekezett elintézni, hogy többet ne vehessen részt a végrehajtói szakvizsgákon”. A nyomozati iratok alapján Schadl 2021. június 2-án telefonon felhívta Senyei György Barnát, az Országos Bírói Hivatal elnökét, aki 2019 végén Handó Tündét váltotta, és a beszélgetésben a felfüggesztett végrehajtó és a bíró neve is felmerült.

Schadl találkozott Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével is, és a beszélgetésről a feleségének arról számolt be, hogy Tatár-Kis azt mondta neki: „A bírót nem lehet kirúgni, de diszkomfortossá tenni az életét és csoportvezetői megbízását visszavonni, azt lehet, ha indokolt.”

Schadl a jegyzőkönyvek alapján Szabó Imrét, a Szegedi Egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét is megkereste, aki a végrehajtói vizsgák szervezésében fontos szerepet töltött be, és 2020-ig az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját miniszteri biztosként vezette. A dokumentumok szerint Schadl és Szabó kétszer beszélt júniusban. Schadl mindkét alkalommal előbb szakvizsga-időpontokat intézett ismerőseinek, majd szóba hozta a bírót. Az első, június 10-i beszélgetésen Schadl közölte, egyeztetett Völnerrel, és „a bírót a jövőre nézve nem szeretnénk látni”.

A beszélgetés leirata alapján Schadl azt mondta, hogy majd személyesen mondja el a részleteket, mire az egyetemi tanszékvezető közölte: „Uram! Megbeszéltük”. A második beszélgetésre négy nappal később került sor, és Schadl szóba hozza a bírót is, és közli,„Engedjük el a kezét, ha lehet”. Minderre Szabó – idézi a 444 a nyomozati iratokat – annyit mondott: „Persze, persze, persze”.