Egy nő, aki három férfi

Föld S. Péter 2021. október 27. 08:14 2021. okt. 27. 08:14

A legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Planeta-díjat az idén egy
háromgyerekes professzor asszony, Carmen Mola kapta, akiről a díjátadón derült ki, hogy valójában férfi. Méghozzá nem is egy, hanem három.

Carmen Mola szépen építette fel az imázsát, több könyvet is írt ezen a néven, az őt kérdezni kívánó újságíróknak pedig rendre azt mondta, azért nem akarja felfedni a személyazonosságát, mert nem szeretné, ha ismerősei, kollégái, barátnői, vagy éppen az édesanyja megtudnák, hogy az a nő, akit szerény professzor asszonynak ismernek, brutális krimiket, thrillereket ír. Népszerűségét ugyanis egy meglehetősen erőszakos részletekben bővelkedő trilógiával alapozta meg, amelynek főhőse egy nyomozónő, aki nem veti meg az élet élvezeteit, beleértve a jó italokat, a gyors autókat és a szex is fontos szerepet játszik az életében.

Az idén egymillió euróra emelt pénzdíjjal járó Planéta-díjat nem a fent említett, amúgy 400 ezer példányban elkelt trilógiáért, hanem egy még meg nem jelent, s csupán kéziratban olvasható könyvért, a La bestia (A Szörny) című művéért kapta. A díjat ünnepélyes külsőségek között, VI. Fülöp spanyol király és felesége jelenlétében adták át, s nagy volt a meglepetés, amikor Carmen Mola nevének említésekor három férfi jelent meg a színpadon: Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero – mindhárman forgatókönyvírók.

Voltak, akik jó poénnak tartották a dolgot, ám nem mindenki fogta fel ilyen derűsen a történteket. Beatrix Gimeno, a spanyol nőintézet egykori igazgatója (maga is író), szerint ez a megtévesztés túlmutat a poén kategóriáján. Szerinte a Mola néven alkotó férfiak a hamis személyazonossággal nemcsak a sajtót tévesztették meg, hanem az olvasókat is becsapták.

Nem Carmen Mola az egyetlen, aki álnéven aratott sikert a könyveivel. Emile Ajar, aki az Előttem az élet című remekével 1975-ben elnyerte a rangos francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat, valójában Romain Gary volt, Esterházy Péter pedig a Csokonai Lili álnév mögé bújva írta meg a Tizenhét hattyúk című könyvét. A legtermékenyebb magyar író, a jelenleg 750 könyvnél is többet megjelentető Nemere István egy interjúban arról beszélt, hogy a sajátján kívül például 38 álnevet használt.

Politikusokról nem tudunk, hogy álnéven hirdették volna nézeteiket, legföljebb olyanokról hallottunk, akik idővel megváltoztatták világnézetüket és pályafutásuk későbbi szakaszában már egészen más ideológiát vallottak, mint évekkel korábban.