Egy szomorú nap apropóján

HírKlikk 2021. július 31. 09:40 2021. júl. 31. 09:40

A Föld fenntarthatóságának megőrzése terén temérdek a magyarok teendője, s bizony igencsak rosszul állunk világviszonylatban is. Miközben a túlfogyasztás napja – a nap, amikorra az emberiség felélte a bolygó azon erőforrásait, amikkel szilveszter éjfélig kellett volna gazdálkodni –  az idén a világban július 29-én jött el. Magyarországon már június 8-án elértük ezt a pontot. Évről-évre egyre rosszabb a helyzet. Tavalyelőtt június 15.-e, tavaly június 14.-e volt ez a vízválasztó dátum.

1970 óta tartják számon a túlfogyasztás napját, s azóta – azaz 51 év alatt – az emberiség durván öt hónappal lerövidítette azt az időt, ami kellene egy év alatt ahhoz, hogy a Föld visszapótolja az erőforrásait. Az alábbi infografika mutatja a keserű valóságot.


Forrás: statista.com

Habár nem kis szégyen, hogy itt, Európa szívében mi, magyarok, alig valamivel több, mint öt hónap alatt feléltük a ránk eső erőforrásokat, ha nem is vigasz, de tény, hogy vannak sokkal rosszabbak is nálunk. A szégyenlistát Katar vezeti: az olajállam már február 9-én elérte ezt az állapotot. A második (február 15.-i nappal) az a Luxemburg, amelynek erőforrása szinte a nullával egyenlő, a harmadik pedig – nem véletlenül – szintén egy olajállam, az Egyesült Arab Emirátusok (március 7.). A dicsőségtáblát Sao Tomé és Principe vezeti (december 27.), de Indonézia is kiválóan helyt áll (december 8.), miként  Csád (december 16.) is. A teljes listát itt lehet böngészni.

Van azonban némi jó hírünk is, legalábbis azoknak, akik szeretnének környezettudatosabban élni és jobban óvni a bolygónkat. A WWF Magyarország olyan új, hazai adatokra épülő mobilalkalmazást fejlesztett ki, amellyel megtudhatjuk, hogy életmódunkkal milyen mértékben terheljük a Föld erőforrásait. A Léptem emellett személyre szabva vezeti a felhasználót a fenntarthatóság felé vezető úton. A appról részleteket, és letöltéséről információkat itt találhat