Egyre többet és több helyen foglalkoznak a magyar média helyzetével

HírKlikk 2020. augusztus 27. 19:50 2020. aug. 27. 19:50

„Az, ami az Indexnél történt, csupán a jéghegy csúcsa, mert egyre inkább szűkül az információkhoz való hozzáférés lehetősége Magyarországon” – szögezte le az Alpbachi Európa Fórum egy vitáján Rényi Pál Dániel, a 444 portál szerkesztője. Munk Veronika, az Index volt főszerkesztő-helyettese beszámolt az Index körül történtekről és új projektről is beszélt – jelentette az osztrák APA hírügynökség.

Az APA jelentését ismertetve, a Der Standard Munk mondandójából a többi között kiemelte, hogy a főszerkesztő-helyettes bevallása szerint, „nem vak”, a legutóbbi fejlemények már tíz éve kirajzolódtak, újra és újra voltak beavatkozási kísérletek az Indexnél is. Kijelentette: az Index volt munkatársai új projekt indítására készülnek. Ez azonban még időbe telik, mert még több mint 80 kolléga kénytelen a felmondási idők miatt az Indexnél dolgozni. 

Rényi Pál Dániel, a 444 portál szerkesztője a fórumon arra mutatott rá, hogy az, ami az Indexnél történt, csupán a jéghegy csúcsa, mert egyre inkább szűkül az információkhoz való hozzáférés lehetősége. 

Papp Réka Kinga ismert aktivista és a bécsi székhelyű „Eurozine” online magazin főszerkesztője a nemzetközi nyilvánosságnak tett szemrehányást, amiért nagyon sokáig nem szentelt kellő figyelmet a kérdésnek. Hangsúlyozta, hogy mindez 2010-ben kezdődött, amikor Orbán Viktor kétharmadra tett szert a választáson. Úgy vélte, Orbán nem talált fel semmi újat, hanem az amerikai republikánusokról és Silvio Berlusconiról vett példát. Ugyanakkor Papp aggodalmát fejezte ki Szlovénia miatt, ahol, mint mondta, „rendkívül gyors tempóban építik ki a magyar modellt”.