Egy törvénymódosítás szerint Orbán ezután bármikor lekapcsolhatja az internetet megelőző védelmi helyzetre hivatkozva

HírKlikk 2018. november 12. 06:43 2018. nov. 12. 06:43

Újabb rendkívüli állapotot emelt a jogrendbe a kormány: az úgynevezett honvédelmi vészhelyzetet a kabinet szabadon léptetheti az Országgyűlés felhatalmazása nélkül is.

A honvédelmi miniszter úgynevezett közérdekű használati jogot alapíthat bármilyen ingatlanra, amelyen „az ország védelmét vagy szövetségi kötelezettségének teljesítését biztosító létesítmény építhető, telepíthető és üzemeltethető”.

Vagyis bármilyen telket, üzemet kisajátíthat egy időre – magyarázta a Népszavának Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság MSZP-s tagja.

A salátatörvény még egy érdekességet rejt. Létezik az úgynevezett „megfelelő védelmi helyzet”, amit külső fegyveres támadás veszélye esetén vagy szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében hirdethet ki az Országgyűlés. Most a kormány azt akarja, hogy a megelőző védelmi helyzetben korlátozni lehessen az internetes tartalmak elérését.

A szocialista politikus szerint ezzel nem is lenne baj. A probléma az, hogy megelőző védelmi helyzetben a kormány rendeletben vezetheti be a különböző rendkívüli döntéseket, és már a megelőző védelmi helyzet is gumiszabály, lényegében a kabinet dönti el, mit tekint annak.

Forrás: Népszava