Egy újabb kemény bírálat a magyar kormányról

HírKlikk 2021. március 10. 19:09 2021. márc. 10. 19:09

A koronavírus-járvány „lényegesen gyengítette” a jogállamiságot az Európai Unió számos tagállamában – állapította meg a Társaság az Európai Szabadságjogokért civil szervezet, amelynek most közzétett éves jelentése 14 tagállamot részletesen is elemez, mégpedig a helyi civil szervezetek tavalyi adataira támaszkodva. Az egyik ilyen ország Magyarország.

A jelentés szerint a járvány megfékezésére gyorsított tempóban meghozott biztonsági célú döntéseket részben nem szándékosan, részben azonban nagyon is szándékosan „mentségként” használták fel a demokratikus intézmények gyengítésére. „Az olyan országokban, mint Magyarország, Lengyelország és Szlovénia a járványt a kormányok a hatalmunk erősítésére és a kormánnyal szembeni bíráló hangok gyengítésére használták fel” – szögezte le közleményében Linda Ravo, a szervezet vezető tanácsadója. A jelentés azonban rámutat arra is, hogy a média elleni támadások és az információhoz való hozzáférés korlátozása olyan erős demokratikus intézményekkel rendelkező országokban is látható, mint Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország. 

Magyarország górcső alatt

A jelentés Magyarországról szóló fejezetének bevezetője több problémát sorol fel, a legfontosabbaknak nevezve azokat. Az első az, hogy továbbra is fennállnak az aggodalmak az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdésében. A második, hogy változatlanul igen elterjedt a korrupció, mi több, a járvány terjedésével még fokozódott is. Harmadikként a média mérgező környezetét rója fel a jelentés, rámutatva arra is, hogy nincs független médiahatóság és erősen korlátozott az információhoz való hozzáférés. S végül, de nem utolsósorban problémásnak tartja az elemzés, hogy a magyar kormány a vészhelyzetet a jogállamiság és a civil szabadságjogok további gyengítésére használja ki. 

A fenti bírálatok alátámasztására felhozza egyebek mellett az Országos Bírói Hivatal elnökének kinevezését, továbbá azt, hogy a kormány újabb lépéseket tett a korrupció elfedésére, és újabb nemzeti vagyont vitt ki alapítványokba. A járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás központosított és korlátozott, megfélemlítik azokat, akik információkkal szolgálhatnának. Erősödött és szervezettebbé vált a kritikus sajtó lejáratása, és a médiahatóság elfogult döntéseket hoz. A kormány nem tett eleget az Európai Bíróság döntésének, és továbbra is kötelezi a civil szervezeteket, hogy tegyék közzé a külföldről kapott támogatásokat – olvasható egyebek között a jelentésben, amelyet a többi közt ismertet a The New York Times is.

Forrás: Hírklikk