Egyelőre mégsem törli el az óraátállítást az Európai Unió

HírKlikk 2021. március 9. 07:05 2021. márc. 9. 07:05

A jelek arra mutatnak, hogy hiába volt az idei év a határidő, az unió 2021-ben nem fogja eltörölni az évi kétszeri óraátállítást, egyelőre marad téli és a nyári időszámítás. Ha Magyarországon múlna, a nyárit tennénk véglegessé.

Az Európai Parlament 2019 tavaszán szavazta meg az óraátállítás uniós szintű eltörlését. A tervek szerint az egyes tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy a téli vagy a nyári időt véglegesítik, de a képviselők egymás közötti egyeztetésre kérték az országokat, hogy a 27 uniós állam között ne kelljen ugrálni a két időszámítás között – írja a 24.hu.

A kezdő dátumot 2021-ben határozták meg, vagyis elvben ahol a nyárit választják, ott idén március 28-án előre tekerik a mutatót, ahol pedig a télit, ott már vagy most sem tekernek, vagy október utolsó vasárnapján még visszaállítják az órákat. A gyakorlatban azonban 2019 tavasza óta nagy a csend és a hallgatás.

Ami egyelőre biztos: március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk át az órákat, ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás, egy órával tovább lesz világos.

Az Innivációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az Európai Parlament ugyan egyeztetésre kérte a bizottságot és a tagállamokat, ennek azonban mindeddig nincs sok eredménye: „a javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta”.

Ebben az esetben könnyen belátható – és ebben nemzettől, pártállástól függetlenül mindenki egyetért –, hogy egységes álláspontra van szükség, az egyedi, tagállami döntések csak nehézségeket okoznának.

Hazánk is várakozó állásponton van, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 25-ei kormányinfón úgy fogalmazott, hogy az óraátállítás eltörlésének ügye tipikus példája annak, amikor egységes európai álláspont kialakítása indokolt, jó lenne, ha összeurópai döntés születne. Illetve: Magyarország egyértelműen úgy gondolja, hogy ha nem tartjuk fenn a jelenlegi szabályokat, akkor a nyári időszámítás a jobb.

Ujhelyi István, MSZP-s európai képviselő a portált arról tájékoztatta, hogy a kérdés jelenleg egyetlen uniós testület előtt sem szerepel, és a jelenlegi portugál soros elnökség végéig (június 30.) nincs is tervbe véve.

Ennek oka egyrészt, hogy az unió minden szinten és minden erejével a koronavírus-járvány megfékezésén munkálkodik, másrészt pedig a tagállamok között nincs teljes konszenzus, miszerint a téli vagy a nyári időszámítás bevezetését támogatnák-e.

Forrás: 24.hu