Egyértelmű, hogy a magyar kormány is érintett a botrányban

HírKlikk 2019. május 20. 21:45 2019. máj. 20. 21:45

Az osztrák Szabadságpárt botránya sokkal több csavart rejt, mint ami eddig kiderült. Amit eddig ismerünk, az alapján súlyos ügyről van szó, amiben a magyar kormány érintettsége nyilvánvaló, ezért az MSZP támogatja a nemzetbiztonsági bizottság mielőbbi összehívását – jelentette ki Hiller István, akit a hétvégén nyilvánosságra került ibizai rejtett kamerás videó kapcsán is megkérdezték hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az, hogy a hétvégi videóbotrányba órák alatt belebukó Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a magyarországi példát hozta fel egy állítólagos orosz oligarchának, amikor 2017-ben zsíros állami megbízásokat ígért neki a legolvasottabb ausztriai bulvárlap felvásárlásáért cserébe, a szocialisták szerint egyértelműsíti, hogy a magyar kormány érintett az ügyben. Így MSZP támogatja a nemzetbiztonsági bizottság összehívását. (A testületet elnöklő jobbikos Mirkóczki Ádám ma jelentette be, hogy haladéktalanul összehívja a bizottságot a botrány miatt.)

A nagy tiltakozást kiváltó nyelvvizsgatörvény kapcsán Hiller István felidézte, hogy 2009-2010-ben volt egy működő rendszer, a nulladik évfolyamok, amelyekből évi közel 10 ezer fő jött ki közép vagy felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében. 2011-ben ezt úgy ahogy volt kidobták, és mikor látták, hogy nagy a baj, mert diákok tízezrei jönnek ki a rendszerből nyelvtudás nélkül, nekiálltak diplomamentő programot csinálni,  ami mindent megmentett, csak a diplomát nem – mondta.

Most tanulj külföldön programot hirdettek – helyesen –, ez az MSZP programjában is szerepel – hangoztatta. A különbség Hiller szerint, hogy a kormány két hét alatt akar nyelvtudást verni a diákok fejébe, ami lássuk be, lehetetlen küldetés. Az MSZP programjában 3-6 hónapos külföldi tanulmányút szerepel. Amire lenne pénz, és ezt a kormány is tudná, ha nem csak szidná Brüsszelt. Két hét külföldön nagyszerű élményt tud nyújtani egy fiatalnak, de ettől idegennyelv-tudást ne reméljünk – mondta. 

A szocialisták szerint a nyelvtanulásnak a közoktatásban lenne a helye. Ezért pénzt kell tenni az állami idegennyelv-oktatásba – mondják. Ma ugyanis 70 ezer olyan magyar fiatal van, aki gyakorlatilag lediplomázott a felsőoktatási intézményben, de nyelvtudás híján nem tud hivatalos felsőoktatási végzettséghez, s így diplomás álláshoz jutni.

A kulturális TAO új elosztási rendszere nem csak a kultúráról szól, ez maga a Fidesz rendszere – állapította meg Hiller István. Minden, ami ebben az országban szabad akaratból történne, azt ez a kormány nem szereti. Mint ismert, a kormány azt akarja, hogy az eddigi szabad felajánlás helyett a jövőben központi elosztás legyen, és egy általuk összeállított bizottság döntsön a támogatásról. „Ez a szabad magyar kultúrával ellentétes” – állítja a korábbi kulturális miniszter.

Akár tudományról, akár kultúráról van szó, a szisztéma ugyanaz: felszámolni a maradék autonómiát Magyarországon – jelentette ki a szocialista politikus. Hiller István leszögezte: nem a Nemzeti Színháztól sajnálja a pluszpénzt, amely az új rendszer nagy nyertese lehet, hanem a kis színházakat, a kisebb társulatokat sajnálja, akik eddig abban bízhattak, hogy lesznek, akik szabad akaratukból támogatják őket.

Forrás: Hírklikk