Egyetemet ajándékoztunk Ausztriának

Föld S. Péter 2019. július 14. 08:55 2019. júl. 14. 08:55

Biztosan sokan ismerik a viccet: Szergej, az orosz favágó 25 évig keményen dolgozik a Tajgában, mígnem összegyűjt annyi pénzt, hogy elutazhat Las Vegasba. Ott rögtön az első éjszaka az összes megtakarított pénzét elveszíti a ruletten. Mire Szergej megvonja a vállát, és csak annyit mond: könnyen jött, könnyen megy.

Magyarország engedte elmenni a CEU-t, amely mostantól nem magyar, hanem osztrák egyetem. Ausztriában akkreditálták a nemzetközi hírű intézményt, működésével mostantól elsősorban az osztrákokat gyarapítja. Orbán Viktort nem rázta meg a CEU távozása, legalábbis erre utal, hogy amikor egy újságíró az egyetem helyzetéről  kérdezte, a miniszterelnök válaszként annyit mondott:  „A CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes, oda tessék fordulni!”

Ennyi jött ki a magyar miniszterelnökből, ennyire becsüli a magyarországi nyilvánosságot. Nem ez az első eset: emlékszünk még, hogy amikor Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet leváltásáról kérdezték, akkor azt mondta, hogy nőügyekkel nem foglalkozik. Amikor a veje korrupciós botránya volt a téma, akkor azt mondta, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Legutóbb az ősszel esedékes főpolgármesteri választás kapcsán derült ki, hogy Orbán Viktor parkolási ügyekkel sem foglalkozik, igaz, állítólag némi tányércsörgés után, ő engedélyezte Tarlós István főpolgármesternek, hogy a fővárosi parkolás kérdését újra tárgyalhassák.

Orbán semmi olyannal nem foglalkozik, ami kínos, vagy kellemetlen a kormány és a Fidesz számára. Ha valamit mégsem lehet megkerülni, akkor azt alsóbb szintre szignálja, a kudarcokat rendszerint valamelyik minisztere, államtitkára „kezeli”, ő maga csak a sikerben szokott sütkérezni.

Finoman fogalmaztunk az elején, amikor azt írtuk, hogy a magyar kormány elengedte a CEU-t. Valójában a kormány által gúnyosan csak Soros egyetemként emlegetett, Magyarországnak sok dicsőséget és nem mellesleg anyagi hasznot hozó intézményt nem elengedték, hanem elüldözték az országból.

Majd megkérdezzük az osztrák kancellárt, hogy náluk előfordulhatna-e ilyesmi.