Egyetlen mellrákszűrő busz készült el a tízből, 1,7 milliárdot fizettek érte

HírKlikk 2018. október 20. 13:36 2018. okt. 20. 13:36

Júliusra kellett volna elkészülnie annak a 10 mammográfiás szűrőbusznak, amire tavaly adtak 1,7 milliárd forintos megrendelést a H1 Systems Mérnökiroda Kft.-nek, de a cég mindössze egyetlen járművet szállított le eddig – írja a 24.hu.

A Közbeszerzési Hatóság tavaly márciusban írta ki a Népegészségügyi Stratégia ellátásához szükséges húsz, egészségügyi szűrőállomásként működő buszra a tárgyalásos eljárást, a pályázat két részből állt: az első részben tíz általános szűrővizsgálatokra alkalmas buszt, a másodikban pedig tíz mammográfiás röntgenkészülékkel felszerelt, emlődaganatok szűrésére szánt buszt szereztek be.

Ez utóbbit egy, az orvosi eszközök piacán ismeretlen cég, a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft. nyerte meg nettó 1,7 milliárd forintért. A cég korábban Persecutor Vagyonvédelmi Kft. néven futott, és Pintér Sándor belügyminiszter egykori biztonsági érdekeltségeivel is kapcsolatba hozható volt.

A H1 Systems nemcsak az autóipari, hanem az orvostechnológiai munkákkal is alvállalkozót bízott meg: a buszokat az Ikarus Egyedi Kft.-re, a röntgenfelszerelést pedig a Forex Medical Kft.-re bízták. A megegyezés szerint a H1 Systems az első szűrőbuszt a szerződés megkötése után öt hónappal, a maradék kilencet pedig legkésőbb 2018. július 18-ra le kellett volna szállítania, de a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött tájékoztatás szerint a tíz buszból mindössze egy készült el.

Az Ikarus Egyedi ugyanis időközben becsődölt, jelenleg az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezelésében van. A maradék kilenc busz építésére nem is keresnek másik vállalkozást, az Ikarus Egyedinek 2019. április 30-ig kell leszállítania azokat.

A céggel egyébként a Volánbusz is megállapodott korábban 180 csuklós buszról 15,4 milliárd forint értékben, de idén áprilisig, a határidő lejártáig ezekből összesen 5 készült el.

Via: 24.hu