Egy jó jelölttel mindenütt megszorítható a Fidesz

Nagy András 2018. augusztus 13. 16:07 2018. aug. 13. 16:07

Ha úgy vesszük, a felcsúti papírforma-győzelmével döntetlenre mentette a Fidesz a hétvégi rangadókat, a két érdeklődéssel várt időközi polgármester-választás azonban igen fontos tanulsággal szolgál az ellenzék számára az elemző szerint.

Bár a fideszes jelölt nagy fölénnyel nyert, rendkívül alacsony részvétel mellett választották meg Felcsút új polgármesterének a helyiek vasárnap: kis túlzással több búzaszem van a miniszterelnök szülőfalujának címerében, mint ahányan Mészáros Lászlót támogatták.

Persze a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által indított Mészáros Lászlóra leadott 66 szavazat még a fideszes Mészáros László 535 voksa mögött is eltörpül, de akkor is feltűnő, hogy a felcsútiak mennyire nem akartak beavatkozni a szerény becslések szerint is milliárdokkal gazdagodó 1800 lelkes község új vezetőjének megválasztásába.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy adott esetben nem lehetett volna jóval szorosabb a vasárnapi voksolás. Mint Pulai András, a Publicus Intézet kutatási igazgatója a Sztárklikknek elmondta, ha lett volna érdemi ellenzéki jelölt, alighanem jobban megmozgatta volna a felcsútiakat a választás.

Ha nincs kire szavazni, akkor nincs miért elmenni szavazni

– foglalta össze a lényeget, hozzátéve, hogy a Fideszt Felcsúton valószínűleg nehéz lett volna megszorongatni, még egy jó ellenzéki jelölttel is.

Nem úgy Balmazújvárosban, ahol nem csak hogy megszorongatni, de legyőzni is sikerült a kormánypártok által támogatott jelöltet.

„Mindenképpen egy izgalmas fordulat, és egy nem várt meglepetés”

– reagált Pulai a balmazújvárosi választásra, hozzátéve, hogy a Fidesz elleni sikerhez több tényező együttállására volt szükség.

Egyrészt az előző, fideszes polgármesternek azért kellett távoznia, mert hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt jogerősen öt év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla, és ennek igencsak híre ment a városban. Másrészt az ellenzéknek sikerült egy érdemi jelöltet állítania a Fidesz által tolt Nagy Tamással szemben. Mindkét tényező kellett a fiatal Hegedűs Péter sikeréhez szerinte.

A két választásból országos konklúziót a Publicus igazgatója szerint nem érdemes levonni, az ugyanakkor mindenképpen egy fontos tanulság lehet, hogy egy, azaz egyetlen helyben hiteles jelölttel, és a helyi fideszes botrányok felhangosításával nem csak megszorítható, de le is győzhető a kormánypárt.

A Felcsútnál több mint tízszer nagyobb, 18 ezres Hajdú-Bihar-megyei városban egyébként a baloldal által támogatott, helyi független vállalkozó győzött, ami mindenképpen pozitív példa lehet az ellenzék számára az elemző szerint.