Egykori szerelmét, a szélsőséges Jobbikot sírja vissza a Fidesz

Föld S. Péter 2020. május 26. 16:06 2020. máj. 26. 16:06

Furcsa pár a Fidesz és a Jobbik. Valamikor elválaszthatatlanok voltak egymástól, hiszen Orbán Viktor és az akkor még szélsőséges párt elnöke, Vona Gábor, ugyanabban a politikai műhelyben, a Szövetség a Nemzetért polgári körben politizáltak. Azóta a barátokból ellenségek lettek, a Fidesz és személy szerint Orbán, hol azzal vádolja egykori szövetségesét, hogy csicskapárt lett, hol meg – mint legutóbb is a parlamentben – a Jobbik szélsőséges időszakát sírja vissza.

„Az azonban kiderült, a Jobbikra veszélyhelyzetben nem számíthat az ország”, mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az azonnal kérdések órájában, amikor a gazdaságvédelmi akciótervnek nevezett bénázást kérte számon a kormányon a Jobbik elnöke, Jakab Péter. Orbán szerint „Önök ma már zsugorülésben vannak, és nehéz eldönteni, mi zsugorodik jobban, a frakció, az önök támogatottsága vagy az önök logója. Ezért váltotta fel a régi, daliás idők menetelését a jobbikos törpejárás".

Ami a régi idők daliás menetelését illeti, sokan vagyunk, akik nem jó szívvel emlékszünk rá. Pedig, akkoriban, amikor a Jobbik és erőszakszervezete, a Magyar Gárda menetelt, Orbánnak még nem volt kifogása ellenük. Sőt. „Becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó. Én nagyon kívánom nekik, hogy legyenek sikeresek az életben, és itt a közéleti próbálkozásaikat is siker koronázza.”

Igaz, tizennégy évvel később már más volt a véleménye Orbánnak a Jobbikról. „Mindannyian tudjuk, hogy önök nem a saját álláspontjukat képviselik, önök benne ülnek egy nagyvállalkozó zsebében. Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból, egy csicskapártot csináltak.” 

Két kijelentés, mindkettő Orbán Viktortól. Az első idézet 2003-ból, az ellenzékben lévő Fidesz elnökétől származik, a másik mondat Magyarország miniszterelnökének szájából hangzott el a magyar parlamentben, 2017-ben. Akkor, amikor az Orbánnal időközben szembeszegült és kegyvesztetté vált Simicska Lajos – ő az említett nagyvállalkozó – csakúgy, mint Orbán 2003-ban, a Jobbikban látta Magyarország jövőjét. 

Egy ideje Orbánnak más a véleménye. Miután a Fidesz jobbról előzte a Jobbikot és lenyúlta gyakorlatilag valamennyi egykori radikális témáját, azzal vádolja egykori szövetségesét, akiknek akkori, vállalhatatlan szellemét ő engedte ki a palackból, hogy összebútoroztak a baloldallal.

Ebből viszont érdekes tanulság következik, érdemes végiggondolni. Van egy párt, a Jobbik. Ez a párt még mindig úgy él a köztudatban, mint amelyik szélsőséges és kirekesztő. Vannak, akik kifejezetten nácinak tartják. Ez a párt egy ideje úgy viselkedik, mintha nem az volna, amit sokan gondolnak róla, hanem egy normális, demokratikus, konzervatív párt. Vélhetően azért teszi ezt, mert úgy hiszi, hogy ismeri a magyar embereket, és azt gondolja, hogy a magyarok erre vevők, ezért így tudnak minél sikeresebbek lenni.

Van egy másik párt, a Fidesz. Ez a párt – amely a köztudatban konzervatív, keresztény alakulatként él – az utóbbi időkben egyre gyakrabban nyilvánul meg a nácikhoz hasonló stílusban. Uszít, gyűlöletet kelt, és alig kódoltan cigányozik, zsidózik. Feltehetőleg nem azért, mert a vezetői utálnák a romákat és antiszemiták lennének, hanem azért, mert populisták, és azt gondolják, hogy ismerik a magyar embereket, és úgy ítélik meg, hogy így tudnak minél sikeresebbek lenni.