Egymásra talált a Fidesz és a Momentum a környezetkárosító nagyvállalatok oldalán

HírKlikk 2020. március 6. 12:49 2020. márc. 6. 12:49

Azt már régóta tudjuk, hogy nem mind arany, ami fénylik. Néha azonban az is kiderül, hogy nem minden olyan fiatalosan ártatlan és környezetbarát, mint amilyennek látszik. A kormányzati érdekkörök multinacionális nagyvállalati érdekeket kiszolgáló magatartásán kevesen lepődnek meg. Arra azonban már jóval kevesebben kötöttek volna fogadást, hogy a legfiatalabb generáció pártjának szavazatai is a környezetvédelemmel ellentétes oldalon landolnak. A jelek szerint, a baloldal és a zöldek egyedül veszik fel a küzdelmet a klímaharcban.

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egy olyan Green Deal munkacímen futó javaslatcsomag előállításán dolgozik, amely megnyithatja az utat a környezeti terhelést enyhítő szabályozás előtt. Az első napvilágot látott tervezet azonban erre teljesen alkalmatlannak tűnik. Az Európai Parlament ugyanis egy olyan dokumentumot szavazott meg, amely gyakorlatilag egyetlen hatékony eszközt sem tartalmaz.

A javaslatból kikerült minden olyan elem, ami radikális változást hozhatott volna. Többek között olyan ötletek mentek a kukába, mint a szabadkereskedelmi egyezmények újragondolása, bizonyos környezetszennyező beruházások tilalma, vagy a szándékosan gyors elavulásra tervezett technikai eszközök gyártásának betiltása. Ráadásul olyan, kifejezetten a környezetszennyező nagyvállalatokat sújtó intézkedéseket is elvetettek, mint a bírságok súlyosbítása, a szigorúbb adóztatás, sőt, a politikai pártoknál történő lobbizás tiltása. A leginkább húsbavágónak az anyavállalatok felelősségének bevezetése tűnt az üzletláncaik által okozott környezeti károk és a munkavállalói jogok megsértése kapcsán.

A fenti javaslatok kiiktatásában oroszlánrészt vállaltak az Európai Parlament jobbközép és szélsőjobboldal politikusai, köztük természetesen a Fidesz-KDNP képviselői. Az persze eddig sem volt titok, hogy a konzervatívok aktivitása gyakran csak látszattevékenységben merül ki a klímavédelem kapcsán.

Sokkal inkább meglepetést okoz viszont, hogy a hazai Momentum Mozgalom képviselői is ezeket a törekvéseket támogatták. Így a hatékonyabb fellépés helyett, egy visszafogott, sokkal inkább a nagytőke érdekeit kiszolgáló javaslatot szavaztak meg, ami minimum magyarázatra szorul. Ezzel szemben, Cseh Katalin közösségi oldalán győzelmi jelentés látott napvilágot, miszerint Európa valódi zöld lendületét nem lehet visszatartani, mostantól a klímaváltozás elleni harc a tagállamok közötti teljes egyhangúság nélkül is lehetővé válik.

Ezért aztán egyre inkább úgy tűnik, hogy a klímavédelemért folytatott küzdelem élharcosai továbbra is a baloldali pártok, a zöldek és szövetségeseik lesznek. Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja, a párt klímavédelmi kabinetjének vezetője, már korábban is úgy fogalmazott, hogy a klímaváltozás előidézője az emberi cselekedetek sorozata, amelyek bele vannak kódolva a kapitalista világrendbe. Bár a szocialista politikus elmondása szerint, már az egyének és a kisebb közösségek szintjén is sokat lehet tenni, de ezen túlmenően, országos, sőt világviszonylatban is jelentős fellépést sürgetett.

Forrás: Hírklikk