Egyre több a milliárdos árbevételű cég Magyarországon

HírKlikk 2019. április 29. 14:02 2019. ápr. 29. 14:02

Nem véletlenül nyomja a kormány immár kilencedik éve szinte megszámlálhatatlanul a támogatásokat, s a különféle pályázati pénzeket a számukra fontos cégeknek: egyre több a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cég Magyarországon. Az Opten ma adta ki a legfrissebb jelentését, mely szerint már közel 6000 az olyan tisztán  hazai érdekeltségű cégek számra, amelynek az árbevétele meghaladja az évi 1 milliárd Ft-ot. Ezzel párhuzamosan arányaiban csökken a külföldi érdekeltségű cégek száma hazánkban. Orbánék két legyet ütnek egy csapásra, de azért ez nem feltétlenül jó hír a gazdaság számára.

Orbán Viktor kormányfőnek kormányra kerülése óta nem is titkolt célja, hogy erős gazdasági hátteret építsen magának, s nem is csak azokban a körökben, amelyek tulajdonosai közvetlenül vagy közvetve az ő érdekeltségébe/családi/baráti körébe tartoznak. És kijelenthetjük, hogy ebben sikereket ér el.

Egy most kijött jelentés is ezt támasztja alá. A magyarországi cégvilágról saját adatbázisa segítségével rendszeres jelentéseket kiadó Opten céginformációs cég ezúttal a milliárdos árbevételű magyarországi cégekről adott helyzetjelentést. Pertics Richárd, céginformációs igazgató azt állapította meg, hogy „egyre több a milliárdos árbevételű cég Magyarországon, főleg a hazai érdekeltségű vállalatok szaporodnak, de a legnagyobb vállalatok között még mindig jelentős a külföldiek szerepe”. Jelenleg 5811 tisztán hazai és 2967 külföldi érdekeltségű cég éves árbevétele haladja meg az évi 1 milliárd Ft-ot. A milliárdos cégek száma összességében nő, de azon belül a külföldiek aránya már évek óta folyamatosan csökken, bár abszolút arányban azok száma is nő, még ha minimálisan is.
 

A nemzetközi érdekeltség elsősorban a nagyobb árbevételű szegmensek felé egyre jelentősebb, a kis- és középvállatok többségében tisztán hazai tulajdonosi befolyás alatt állnak. A pénzügyi mutatókat elemezve ugyanakkor komoly különbségek rajzolódnak ki a hazai és a külföldi befolyás alatt álló cégek között. A hazai érdekeltségű cégek likviditása és tőkeerőssége arányaiban gyengébb, míg eladósodottságuk sokkal magasabb. Az eszközállományra vetített kötelezettség például közel 60%-kal magasabb a hazai cégek körében.

„Összességében természetesen pozitív a nagy árbevételű cégek számának növekedése, illetve a hazai tőke szerepének növekedése, de a külföldi cégek visszaszorulásával az általános likviditási helyzet gyengül, ami hosszú távon még problémákat okozhat” – jegyezte meg az Opten szakértője. A hosszú távú stabilitás szempontjából szintén problémás lehet, hogy a nyugat-európai cégek abszolút értékben is visszaszorulóban vannak.


 A Magyarországon befektető top 20 ország közül a hagyományos partnernek számító németországi tulajdonosok még mindig a lista élén vannak, de a hozzájuk köthető hazai cégek száma folyamatosan csökken. Szintén hasonló a helyzet Ausztriával, Hollandiával és Franciaországgal. A külföldi tulajdonosok között ugyanakkor erősen feljövőben vannak a szomszédos országok, Ukrajna, Szlovákia, Szerbia. Mint a jelentés megállapítja: nem lehet persze általánosítani, de az ezekhez az országokhoz köthető cégek között sok a felszámolás: bár csökkenő, de sajnos még létező gyakorlat, hogy hazai tulajdonosok próbálnak a felhalmozott tartozásoktól megszabadulni oly módon, hogy utolérhetetlen külföldi tulajdonosnak adják el cégeiket.

Forrás: Hírklikk