Egyre több magyar diák választ külföldi egyetemet

HírKlikk 2021. január 6. 11:55 2021. jan. 6. 11:55

A legnépszerűbb célországok Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság, ám a Brexit miatt az utóbbinál a jövőben visszaeshet az érdeklődők száma.

Mintegy 15 ezer magyar diák tanult külföldi felsőoktatási intézményekben a 2019/2020-as tanévben, ez négy százalékkal több, mint egy évvel korábban – derült ki a középiskolásoknak iskola melletti kiegészítő képzést nyújtó Engame Akadémia nem reprezentatív felméréséből. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai egyetemeken 247 ezren tanultak tavaly, vagyis a felsőoktatásban résztvevő magyar diákok hat százaléka – körülbelül minden tizenhetedik diák – külföldön folytatta tanulmányait – írja a Népszava.

Az Engame korábbi adataiból látszik, hogy az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a külföldi egyetemeken tanuló magyarok száma. Az akadémia oktatási szakértői szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy 2020-ban – az elmúlt 19 év negatív rekordját elérve – mintegy 20 ezerrel kevesebben felvételiztek hazai egyetemekre.

Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője a lapnak azt mondta, a magyar diákok hat százalékos aránya nem nagyon magas, például Lengyelországból vagy Romániából arányaiban is többen mennek külföldre tanulni.

A Brexit mellett a koronavírus-járvány a másik tényező, amely hatással lehet a külföldi továbbtanulásra. Ugyanakkor az Engame felmérése szerint a 2021-ben vagy később érettségiző magyar diákok többsége nem változtat külföldi jelentkezési tervein a járvány miatt, abban bízva, hogy tanulmányaikra már nem lesz hatással a pandémia.

Forrás: Népszava