Egyszemélyes show-ról mondtak véleményt a cseh választók

Sebes György 2021. október 9. 12:42 2021. okt. 9. 12:42

Csehországban 22 párt, mozgalom és koalíció indult a parlamenti választáson. A több mint nyolcmillió választópolgár másfél napon át adhatta le voksait. A prágai képviselőház 200 mandátumáért ötezernél több jelölt versengett.

Hiába ezek a viszonylag magas számok, a választás kampánya olyan volt, mintha egy egyszemélyes show lett volna. Minden az eddigi – és reményei szerint a következő – miniszterelnök, Andrej Babis körül forgott. A pártok is hozzá képest határozták meg magukat, a voksolás előtti napok pedig az ő botrányairól voltak hangosak. 

Babisnak létérdeke, hogy maradjon. Ehhez szövetségese is van, az államfő, a sokat betegeskedő Milos Zeman személyében. Ő ugyanis már korábban kijelentette, bárhogyan is végződjön a szavazás, mindenképpen az eddigi kormányfőnek adja meg először a lehetőséget, hogy működő koalíciót hozzon létre. Az nagyon valószínű, hogy Babis pártja, a centrista ANO küldheti a legtöbb képviselőt az új parlamentbe. Ám azzal nincs sokkal beljebb, ha mondjuk megszerzi a mandátumok negyedét. Ez esetben ugyanis együttműködő partnereket kell találnia és ez már nem lesz könnyű. 

A felmérések szerint a második és a harmadik helyen két tömörülés végezhet. Az egyik egy jobbközép pártszövetség, az Együtt, sok kis párttal, a másik pedig a Kalózpárt, amire azt szokták mondani, a polgármesterek pártja. Egyik szereplőjét Magyarországon is jól ismerik, ő a nagyon népszerű prágai főpolgármester, aki nemrég Budapesten is járt. Elképzelhető, hogy e két tömörülés összefog, ami persze nem egyszerű, hiszen a jobb- és a balközép programjait kellene összehangolni – mondta Szent-Iványi István, az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértője. 

Kérdéses az is, mi lesz Babis eddigi koalíciós partnerével, a szociáldemokrata párttal. Az egykori állampárt egyik utóda az utóbbi időben egyre lejjebb csúszott. Az is kétséges, hogy egyáltalán eléri-e a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot. Nélküle viszont aligha tud Babis kormányt alakítani. Érdekes módon, a másik állampárti utód, a keményvonalasokat tömörítő kommunista párt – amely eddig kívülről támogatta a kormányt – sokkal erősebb, tíz százalék fölötti eredményre számíthat.

Szent-Iványi Istvánt az egyáltalán nem lepte meg, hogy a magyar miniszterelnök milyen látványosan kampányolt az utóbbi időben Babis mellett. Igaz – jegyezte meg –, az még nem nagyon hozott szerencsét senkinek, ha Orbán Viktor melléállt, mert az illető – Hoszni Mubarak egyiptomi elnöktől Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőig – általában megbukott. De a magyar és a cseh kormányfő között sok hasonlóság van és közösek az érdekeik. Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan, Csehország sem csatlakozott például a nemrég létrehozott európai ügyészséghez. Őket szintén fenyegette az unió a támogatások megvonásával, főleg Babis zűrös pénzügyei miatt. A migráció kérdésében is teljesen azonos az álláspontjuk, A cseh kormányfő Orbán Viktorral együtt elment még a magyar–szerb határra is, ahol a védelemhez ígért 50 cseh rendőrt, amivel az összefogást akarták hangsúlyozni. Mindkét politikus úgy reformálná meg az uniót, hogy az Európai Parlamentet egy jogkör nélküli tanácskozó testületté tennék, amelybe a nemzeti parlamentek delegálnak képviselőket és nem választják őket. Babis ugyancsak azt mondja, hogy a Tanácsnak, tehát a miniszterelnököknek kell eldönteni mindent és a Bizottságnak csak korlátozott szerepe lehet. Sok közös pont van, ami miatt Orbánnak érdeke, hogy Babis maradjon. De a cseh kormányfőnek is a politikai karrierjéről van szó, hiszen azt mondta, ha nem nyeri meg a választást, akkor kilép a politikából, aminek sokan örülnének Csehországban. 

A magyar kormánynak tehát kevés megmaradt szövetségese között szüksége lenne a jelenlegi cseh vezetésre – folytatta a volt külügyi államtitkár. Babis számára pedig valóban kulcskérdés, hogy miniszterelnök legyen. Az igazságszolgáltatás ugyanis tárt karokkal várná, ha kudarcot vallana. A politikusok és közéleti személyiségek offshore számláit vizsgáló, egy hete nyilvánosságra hozott Pandora-aktákból ugyanis kiderült, nem éppen transzparens módon vásárolt meg egy kastélyt és némi birtokot a francia Cote d’Azuron 15 millió euróért, igaz, még kormányfővé válása előtt. A vételár washingtoni, monacói és a Brit Virgin-szigeteki offshore cégeken keresztül érkezett meg Franciaországba. Babis állítólag így akarta elrejteni az ügyletet, amit nem jelentett a cseh adóhatóságoknak. És nem is ez volt az első kétséges ügye. Kiderült már róla, hogy együttműködött az egykori hírhedt cseh titkosrendőrséggel, az StB-vel, illetve az is, hogy jogtalanul vett fel uniós támogatásokat. De kormányfői alkalmasságáról sem lehettek sokan meggyőződve a koronavírus-járvány katasztrofális kezelése miatt, hiszen Csehországban is mintegy 30 ezren haltak meg.

Ami biztos, hosszú és nehéz kormányalakítási tárgyalások elé néz Csehország a mostani választás után – mondta Szent-Iványi István.