Eladhatatlanok a 300 milliárdért vásárolt lélegeztetőgépek

M.I. 2020. december 2. 13:23 2020. dec. 2. 13:23

Több mint 300 milliárd forintot költött május óta a kormány annak a 17402 lélegeztetőgépnek a megvásárlására, amiből eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) mindössze 917-et szállított ki magyarországi kórházakba. Lantos Gabriella szerint egyre sem volt szükség. Arra pedig, hogy a Külügyminisztérium október végén kiadta a feladatot a magyar külképviseleteknek, hogy próbáljanak meg beszerzési áron eladni 8000 lélegeztetőgépet, az új Világ Néppárt egészségpolitikusa azt mondja, reméli, hogy nem ezek alapján fogják a külügyi tisztviselők bónuszát megállapítani, mert akkor fölkopik az álluk. Ezeket a gépeket ugyanis nemhogy beszerzési, de vas áron sem lehet eladni.

Lantos Gabriella szerint semmi szükség nem volt új lélegeztetőgépek beszerzésére, ugyanis a kórházakban volt annyi, amennyihez a szükséges hozzáértő személyzet – orvos, nővér – is rendelkezésre állt. Ez világosan mutatja, hogy a lélegeztetőgépek beszerzésével nem létező igényeket szolgáltak ki, legfeljebb minőségi cserére tudták azokat használni. Vagyis a 300 milliárd elszórására semmilyen módon nem volt szükség, viszont szükség volt a pénzre, amit így el lehetett lopni.

Akkor, amikor Orbán Viktor áprilisban „a lehető legrosszabb forgatókönyv” szerint is úgy becsülte, legfeljebb nyolcezer darabra lesz szükség, a miniszterelnök a hasára ütött, és mondott egy elég nagy számot, amit semmi nem támasztott alá. Konkrétan riogatás volt, ürügy arra, hogy jó sok pénzt elverjenek Kínában.

Most, hogy a Külügyminisztériumtól a magyar külképviseletek megkapták feladatnak, hogy próbáljanak meg beszerzési áron 8000 lélegeztetőgépet eladni, reméli, hogy nem ezek alapján fogják a külügyi tisztviselők bónuszát megállapítani, mert akkor fölkopik az álluk. Ugyanis ezeket a gépeket nemhogy beszerzési, de vas áron sem lehet eladni, hiszen mindenkinek van már annyi, amennyire szüksége van. A nyarat mindenki arra használta fel, hogy felkészüljön az újabb járványhullámra, kivéve a magyar kormányt.

A magyar kormány úgy gondolta, hogy lélegezetőgépekkel készül fel, és azóta sincs halvány gőze sem arról, hogy tesztekkel kellett volna, és, hogy a lélegeztetőgép nem ér semmit orvos és nővér nélkül. Nem értenek az egészségügyhöz, nem is érdeklődnek iránta, és az elmúlt kilenc vagy tíz hónapban sem sikerült semmit sem megtanulni róla. Egyetlenegy új lélegeztetőgépre sem volt szükség, hiszen most, amikor sokkal, de sokkal komolyabb a járvány, 700 ember sincs lélegeztetőgépen. „A 300 milliárdot kidobtuk az ablakon, mert a lélegeztetőgépek megvásárlásakor sem az számított, hogy mi a megoldás, hanem, hogy mennyi pénzt lehet hazavinni. Ami történt, az bűncselekmény” – mondja az egészségpolitikus.

Amit lélegeztetőgépek sorsáról tudni lehet

A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből  mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe – derül ki a szervezet november 26-i összesítéséből, amelyet a független Hadházy Ákos közérdekű adatigénylésére válaszolva állított össze az ÁEEK írta meg a hvg.hu.

Vagyis a több mint háromszáz milliárd forintból megvett mennyiség alig tizenhetede jutott eddig egyáltalán el a potenciális felhasználási helyére, a többi különböző raktárakban áll. És túlnyomó részük feltehetően ott is marad, hiszen már a járvány tavaszi, első hulláma után kitört felvásárlási láz kezdetén tudni lehetett, hogy Magyarország durván túlvásárolta magát az eszközökből: a kormány annak ellenére is több mint tizenhétezret rendelt belőlük, hogy Orbán Viktor áprilisban „a lehető legrosszabb forgatókönyv” szerint is úgy becsülte, hogy legfeljebb nyolcezer darabra lesz szükség.

A több, mint 17 ezer gépből a Külgazdasági és Külügyminisztérium mindössze 7344-et vett át, a többit raktárakban tárolja. A külügyi tárca október végén adta ki a feladatot  a magyar külképviseleteknek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet beszerzési áron. Az orvoskamara volt elnöke november közepén nyilatkozott arról, hogy hiába sok a lélegeztetőgép, nem megfelelő kézben életveszélyt okozhatnak.