Élőben csap össze Ujhelyi és Deutsch

Nagy András 2019. március 20. 09:20 2019. márc. 20. 09:20

Magyarországon ritkán fordul elő, hogy nyílt vitára vállalkozzon egy fideszes politikus egy ellenzékivel. Holnap azonban sor kerül rá, ugyanis Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő és Deutsch Tamás, a fideszes EP-frakció tagja fog leülni egymással szemben.

Nemzetek Európája vagy Európa nemzetei? Elvileg erről folyik majd vita a két európai parlamenti képviselő között, azonban a mai Néppárti frakcióülés után meg lennénk lepve, ha nem kerülne elő a Fidesz kizárása, a kormányzati gyűlöletkampány, a CEU és az MTA ügye, illetve persze Soros György neve.

A szervezők szerint a társadalmi párbeszéd hiányát és silány minőségét már az ország jövőjét évtizedekre meghatározó EU-csatlakozási népszavazás mindössze 45%-os részvétele is megmutatta, 15 évvel a csatlakozásunk után pedig az unió története talán legproblematikusabb időszakán megy keresztül.

„Nyakunkon a hatalmas emberi szenvedéssel járó migrációs válság és a jövőnket veszélyeztető klímaváltozás, keleten Oroszország fokozódó biztonsági kockázatot teremt, szomszédunkat, Ukrajnát direkt módon támadva, nyugaton pedig egy más jellegű probléma, a Brexit borzolja a kedélyeket” – sorolják a problémákat a vita szervezői az esemény Facebook-oldalán.

Ebben a felfokozott nemzetközi hangulatban sokak szerint az EU válaszút előtt áll: tovább erősíti nemzetek feletti voltát vagy visszavonulót fúj és a tagállami döntéshozókra bízza magát. Várhatóan ebben is véleménykülönbség fog kialakulni az Ujhelyi és Deutsch közötti vitán, amelyre a szervezők mindenkit „szeretettel és nyitott elmével” várnak.

Helyszín: Ellato Kert & Taqueria, Budapest, a Kazinczy u. 48. (További információ az esemény Facebook-oldalán.)