Elbukhatjuk az uniós ingyen pénzt az egyetemek privatizációja miatt

Budai Balázs 2021. május 11. 20:00 2021. máj. 11. 20:00

Az Európai Bizottság már többször jelezte a magyar kormánynak, hogy nem szeretnének pénzt adni az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek. A Népszava információi szerint a Bizottság nem fogja támogatni a jelenlegi tervet az egyetemek privatizációja miatt, de Gulyás Gergely szerint „számtalan konstruktív egyeztetés” után nyújtják be, így nem lesz probléma.

A kormány az uniós helyreállítási alapból több mint 1000 milliárd forintot tervez az oktatásra költeni. A keretből 878 milliárd a felsőoktatási intézmények infrastruktúra-, szervezet- és oktatásfejlesztésére menne el.

Azonban április 27-én a parlament döntött arról, hogy augusztus elseje után alapítvány működteti a szegedi, a dunaújvárosi, a pécsi, a nyíregyházi, a debreceni egyetemet, a Magyar Táncművészeti Egyetemet, az újonnan létrejövő Tokaj-Hegyalja Egyetemet, a Budapesti Gazdasági Egyetemet, a Testnevelési Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet és a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemet is, a korábban már modellváltáson átesett egyetemek mellett.

Az Európai Bizottság (EB) ennek hatására ismét kifejezte aggályait, miszerint nem szeretnének úgy pénzt adni az egyetemek fejlesztésére, hogy nem tudják felügyelni és ellenőrizni, hogy mi fog történni a pénzzel. A 444 beszámolója szerint Navracsics Tibor uniós biztos tárgyalt erről a problémáról a magyar kormány nevében Brüsszelben és igyekezett meggyőzni a döntéshozókat, hogy minden kétségük ellenére adjanak pénzt a magyar felsőoktatásra.

Az EB aggodalmai onnan erednek, hogy az alapítványok vezetőségében Fidesz-közeli személyek foglalnak helyet, ráadásul, ha a kormány pénzt ad ezeknek az alapítványoknak, akkor onnantól kezdve az az összeg elveszíti közpénz jellegét. A Bizottság azt feltételezi, hogy a magyar kormány kiutalná a 878 milliárdos uniós támogatást az alapítványokba. Így követhetetlenné válnának a pénzmozgások és a pénz felhasználásának számonkérhetősége is megszűnik. Ezzel kapcsolatban nyolc európai parlamenti képviselő levelet is írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy a Magyarországnak az uniós segélycsomagból járó pénz körülbelül húsz százaléka eltűnhet.

A Bloomberg amerikai hírügynökségnek Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője úgy fogalmazott, nagyon éberek lesznek a pénz elosztásánál, bár ezt nem konkrétan Magyarországra vonatkozóan mondta, hanem az összes pályázatra értette.

A Népszava számolt be arról, hogy a mai napon, május 11-én, hogy az EB vezetői közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni.

Gulyás Gergely azonban Facebook-oldalán cáfolta a hírt, mivel szerinte nem lehet visszadobni azt, amit még be sem nyújtottak. A Miniszterelnökség vezetője elárulta, hogy a helyreállítási tervet ma este fogják csak benyújtani.

„A helyreállítási tervet pedig számtalan konstruktív egyeztetés után ma este nyújtjuk be, tehát logikailag könnyen belátható, hogy nem lehet „visszadobni” azt, amit be sem nyújtottunk” – fogalmazott Gulyás Gergely.