Éles bírálatot kapott Orbán a németektől is

HírKlikk 2020. április 3. 11:38 2020. ápr. 3. 11:38

Éles bírálatot gyakorolt a német kormány Magyarország ügyében – írja a Die Welt cikkét szemléző Népszava

A külügyi tárca Európa-ügyi államminisztere pénzügyi szankciókat követel, amiért az Orbán-kormány megfosztotta hatalmától az Országgyűlést és levette a napirendről a választásokat. Roth egyben új eszközöket sürget az unió számára, hogy az értékközösségként javíthassa szavahihetőségét.

Azzal érvel, hogy egyes államok a közberuházások nagy részét EU-pénzekből fedezik, majd megsértik a közös elveket, ám ez nem lehet megmagyarázni a nyugati lakosságnak. Szerinte a következő hosszú távú közösségi költségvetésről szóló egyeztetéseken el kell érni, hogy a jövőben kétharmados többséggel el lehessen rendelni ilyen szankciót.

Emellett szükségesnek tartja, hogy Berlin javaslatának megfelelően, a jövőben minden tagállam esetében ellenőrizzék, mennyire tesznek azok eleget a jogállami kritériumoknak. Tehát nem csak azoknál, akiknél félő, hogy megszegték a normákat. Így kivédik a vádat, hogy csupán egyeseket állítanak pellengérre.

Roth egyúttal cselekvésre szólította fel a Bizottságot a magyar szükségállapot jogszabály kapcsán. Azt várja, hogy a magyar fél egyértelműen jelezze: érti a kifogásokat, és tenni kíván a helyzet enyhítésére.     

Forrás: MTI