Élesen bírálja az EU a brazil elnököt az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek miatt

HírKlikk 2019. augusztus 26. 21:05 2019. aug. 26. 21:05

Az európaiak nehezen fogják tudni ratifikálni az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amennyiben folytatódnak az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek – közölte a hét végén Donald Tusk, fokozva a feszültséget a nagyhatalmak között az elmúlt napokban a tűzvész nyomán kialakult vitában.

„Természetesen támogatjuk az EU–Mercosur-megállapodást, de nehéz egy harmonikus ratifikációs folyamatot elképzelni az euró­pai országokban, miközben a brazil kormány lehetővé teszi a föld tüdejének elpusztítását” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke a világ hét legfejlettebb országai – Németország, Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország – vezetőinek találkozóján - írja a magyarnemzet.hu.

Emmanuel Macron francia államfő is bírálta Jair Bolsonaro brazil elnököt, akit azzal vádolt meg, hogy hazudott a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően. Macron ezért bejelentette: Franciaország nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amelyet húsz évig tartó tárgyalások után júniusban írtak alá a felek.

„Amazónia a közös kincsünk, mindannyiunkat érint, Franciaországot jobban is, mint a többieket az asztal körül, miután [a Franciaországhoz tartozó] Guyana Amazóniában van” – hívta fel a figyelmet a francia elnök.

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében.