Elhunyt Karl Pfeifer

HírKlikk 2023. január 9. 14:55 2023. jan. 9. 14:55

94 éves korában elhunyt Karl Pfeifer osztrák újságíró, a Simon Wiesenthal díj tavalyi kitüntetettje, akit Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament elnöke azzal méltatott, hogy „kitartóan harcolt a demokráciáért, és az antiszemitizmus ellen”.

Karl Pfeifer az Anschluss nyomán, még gyerekként Magyarországra menekült, később éveket töltött Izraelben. Az ezredforduló óta rendszeresen járt osztrák iskolákba, hogy sorsáról, üldöztetéséről beszéljen a gyerekeknek – emlékeztet a Die Presse. Kitüntették egyebek között az Osztrák Köztársaságnak tett szolgálatokért adományozott érdemrend arany fokozatával is.  

„Karl Pfeifernek mindegy volt, hogy régi, vagy új antiszemitizmus, és hogy jobbról, vagy balról, Ausztriából vagy külföldről jön. Hajlíthatatlan maradt, látta, és minden ellenállás dacára a nevén nevezte” – áll az osztrák parlament által Pfeifer halála alkalmából kiadott közleményben, amit az APA osztrák hírügynökség alapján a Die Presse konzervatív osztrák lap idézett.

Karl Pfeifer 1928-ban született a Bécs melletti Badenben, és tíz évesen a hitleri Anschluss elől Magyarországra menekült, ahol egy szocialista-cionista ifjúsági csoporthoz csatlakozott, majd több más gyerekkel együtt 1942-ben Izraelben került biztonságba, ahol később a hadseregben is szolgált. Több év elteltével tért vissza Ausztriába. 

Karl Pfeifer mindvégig dolgozott. Haláláról több izraeli lap is megemlékezett. 

 

Forrás: Hírklikk