Elhunyt Peter Cerny a koraszülött mentés alapítója

HírKlikk 2020. január 16. 20:18 2020. jan. 16. 20:18

A Peter Cerny Alapítvány alapítója, Cerny Peter, 2020 Január 6-án, hosszú, türelmesen viselt betegség után elhunyt – tudatta az alapítvány a honlapján. Őt magát kevesen ismerték, az életművét viszont annál többen. Harminc évvel ezelőtt, ő volt az az osztrák üzletember, aki a magánvagyonából alapítványt hozott létre Budapesten, megalapítva ezzel a magyarországi koraszülött mentést. Sok ezer kisbaba köszönheti neki az életét.

A neonatális intenzív központok országos hálózatát 1975-ben alakították ki, tíz Perinatális Intenzív Centrummal (PIC). Az akkori fejlesztési koncepció második lépésére, a kórházak, illetve a központok közötti szakszerű és kíméletes szállítás végrehajtásához szükséges szállítórendszer megszervezésére már nem jutott pénz – emlékezik a kezdetekre az alapítvány a honlapján.

Mint írták, a neonatális intenzív központok működésének eredményeként felére majd harmadára csökkent a születés körüli halálozás és javultak a koraszülöttek túlélési eredményei, sőt, életminőségük és életkilátásaik is. A kezdeti sikereket azonban lassan elhomályosították azok a számok, amelyek azt mutatták, hogy a gépi lélegeztetést igénylő, szállított koraszülöttek halálozása kétszerese volt a gépi lélegeztetést igénylő, centrumon belül születettekhez képest.

A ’80-as években – ezt felismerve – a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus szakorvosa, dr. Somogyvári Zsolt kereste annak lehetőségét, hogy miként lehetne ezt a problémát megoldani.

Ennek során, találkozott egy osztrák üzletemberrel, Peter Cerny úrral, aki tevőlegesen szeretett volna segíteni a magyar gyermekegészségügy helyzetén, ezért vásárolt egy mentőautót, amelyet más támogatók segítségével felszereltek szükséges orvosi berendezésekkel, majd az 1988-ban megalapított Peter Cerny Alapítvány 1989. június 21-én beindította, és azóta is folyamatosan üzemelteti koraszülött mentőszolgálatát.