„Elindult Budapest felszabadítása”

2018. október 1. 08:38

„Nagyszerű győzelmet arattunk” - fogalmazott az ATV Start című műsorában hétfő reggel Molnár Zsolt, aki a szocialisták budapesti elnökeként gratulált a baloldal által támogatott Németh Angélának, a vasárnapi időközi polgármester-választás győztesének. Ezzel a XV. kerületi sikerrel az MSZP-s politikus szerint „elindult Budapest felszabadítása”.

Molnár a műsorban emlékeztetett, hogy az áprilisi országgyűlési választás óta Mezőtúron és Balmazújvárosban is ellenzéki győzelem született, igaz, a főváros VIII. kerületében, amit Kocsis Máté parlamentbe kerülése miatt kellett kiírni, a Fidesz tudott nyerni.

A különbséget a két választás között a szocialista képviselő abban látja a józsefvárosi és az újpalotai eseteknél, hogy előbbinél nem igazán volt tétje a választásnak, mivel még ellenzéki győzelem esetén is „nettó fideszes többséggel” szemben kellett volna vezetni a kerületet a baloldali polgármesternek. Másrészt kevéssel az országgyűlési választás után még erősen érződött a győzteshez húzás, vagyis a kormánypárt kvázi „lendületből” húzott be egy olyan kerületet, ahol néhány héttel korábban is nyerni tudott.

Molnár Zsolt szerint azt is látni kell, hogy a XV. kerületben egy profi politikussal állt rajthoz az ellenzék, akinek a hozzáértését, a városvezetésben szerzett tapasztalatát értékelték is a választók. Ugyanakkor nem az a lényeg, hogy pártlogó van-e a jelölt neve mellett a szavazólapon, vagy nincs, ennél fontosabb, hogy a mögötte álló pártok és/vagy civil szervezetek hatékonyan tudnak-e együttműködni a kampányban.

Az ezúttal a szocialisták által vezetett közös kampány működött vasárnap a főváros XV. kerületében, és vezethet sikerre a jövőben is – hangoztatta a műsorban Molnár Zsolt.

Szerző: Nagy András