Elindult Deutsch Tamás kizárási eljárása, jövő héten kezdődhet a Fideszé

HírKlikk 2020. december 11. 08:50 2020. dec. 11. 08:50

Az Európai Néppárt (EPP) frakciója szerdai ülésén elindította a kizárási eljárást Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője ellen. Deutsch kizárását Othmar Karas (Osztrák Néppárt), az Európai Parlament alelnöke indítványozta, miután Deutsch Manfred Weber frakcióelnököt és magát a frakciót a nemzetiszocialista Gestapo és a magyar ÁVÓ módszereinek alkalmazásával vádolta a jog uralma melletti fellépés miatt.

Deutsch kijelentése „elviselhetetlen, és teljességgel elfogadhatatlan, Deutsch pedig még csak nem is kért igazán bocsánatot, és nem is vonta vissza a mondottakat” – szögezte le az OE24 osztrák hírügynökségnek Karas. Karas szerint több mint 40 képviselő, és jelentős hallgatag kisebbség támogatja a javaslatát. Úgy foglalt állást, hogy Deutsch kizárásáról a jövő héten szavazni kellene.

A résztvevők szerint Weber a frakcióülésen szintén elfogadhatatlannak minősítette Deutsch kijelentéseit. Az idézett források szerint Weber kifejtette: mindig hídépítő akart lenni, de ami sok, az sok. Arról is beszélt, hogy Karas Deutsch Tamással kapcsolatos indítványa mellett, egy további javaslat is van az asztalán: 14 küldöttségvezető még tavasszal javasolta a Fidesz egész küldöttségének kizárását a frakcióból.

Weber azt mondta: jövő héten ezzel a kérdéssel is „behatóan fognak foglalkozni”. Ugyancsak résztvevők elmondása szerint, az ülésen Deutsch újfent azt hangoztatta, hogy az interjúját teljességgel félreértelmezték, továbbá, hogy nyomban bocsánatot kért Webertől, arra az esetre, ha a frakcióvezető személyesen sértve érezte magát. 

Forrás: Hírklikk