Eljött az idő, hogy az Egyesült Államok erőt mutasson

HírKlikk 2022. január 27. 20:55 2022. jan. 27. 20:55

Donald Trump volt EBESZ nagykövete úgy látja, hogy ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, azzal Amerika összes szélsőségese ellen agressziót követ el. A diplomata szerint Joe Biden elnök gyakorlatilag kitűzte a fehér zászlót, amikor múlt heti sajtóértekezletén jelezte, hogy kisebb hadműveletet el tudna fogadni és csupán gazdasági szankciókkal reagálna. Ez tulajdonképpen felhívás volt az invázióra egy olyan állam ellen, amely a Nyugat része szeretne lenni. Erről a Foreign Affairs számol be, előfizetőinek szánt cikkében.

A válságnak a diplomata szerint semmi köze sincs az oroszok biztonságához. Az erről szóló állítások csupán csalétekként szolgálnak az orosz nép, illetve a hiszékeny amerikaiak számára, Putyin ugyanis valójában az egykori szovjet tömböt kívánja helyreállítani. A történelem megfordításához hatékony lépés volna Ukrajna leigázása. De lehet, hogy így is megindul az offenzíva, mert a Kreml netán úgy érzi: most vagy soha. 

A szerző az EBESZ bécsi központjában eltöltött évek során azt tapasztalta, hogy a felszabadult államok – köztük Magyarország – nem kívánnak ismét orosz uralom alatt élni. Nekik pedig tudniuk kell, hogy válság esetén Amerika mögöttük áll. 

Washington új hidegháborúba keveredett, aminek a tétje Európa, illetve a világ jövője. Több tekintélyuralmi rendszer is egyre erősödik, ám a nyugati szövetség küldetésnek tekinti a szabadságot. És amikor azt látni, hogy Oroszország fasiszta agresszióra készül, fel kell ismerni, hogy most kezdődik a küzdelem a jövőért. Pusztán szankciókkal azonban nem lehet eltéríteni céljától a Kremlt. Arra is fel kell készülni, hogy mozgósítani kell a csapatokat. Oroszországot páriává kell tenni, ki kell rakni a nemzetközi szervezetekből. És ha erre az EBESZ nem hajlandó, ideértve, hogy Belarusztól is megszabadul, akkor Amerikának a továbbiakban nem szabad finanszíroznia. 

Ezen túl, meg kell mondani az igazságot az orosz népnek, amelynek az állami tájékoztatás azt adja be, hogy a nemzet a NATO-fenyegetések áldozata. De közben az amerikaiakat is fel kell világosítani az egység fontosságáról, mert a megosztottság gyengíti az ország védelmi képességét. Eljött az idő, hogy az Egyesült Államok erőt mutasson – idézte a lap a diplomatát.

 

Forrás: Hírklikk