Elképesztő tempóban drágulnak a panellakások

HírKlikk 2019. augusztus 6. 13:45 2019. aug. 6. 13:45

Szinte mindenki ezt a még ma is a legolcsóbbnak számító ingatlantípust keresi. Ezért lehet, hogy az utóbbi négy évben a lakótelepi lakások ára 72, míg a családi házaké csupán 14 százalékkal emelkedett.

Furcsa helyzeteket teremt a lakáspiacon a megállíthatatlan áremelkedés: ma már néhány vidéki nagyvárosban vagy a külső pesti kerületekben egy családi házénál többet kérnek egy panellakás négyzetméteréért. Négy évvel ezelőtt ez még fordítva volt - derül ki a nepszava.hu összeállításából.

A KSH idei első negyedéves lakáspiaci elemzése szerint a debreceni és a szegedi lakótelepi lakások átlagos négyzetméter-ára például 2015 óta több mint kétszeresére, a miskolci, a pécsi és a székesfehérvári paneleké pedig majdnem a kétszeresére emelkedett. A kijjebb eső pesti és a külső pesti kerületek lakótelepein szintén több mint kétszeres volt az áremelkedés az elmúlt négy évben, a budai lakótelepeken duplázódtak az árak. 

Ezalatt a budai hegyvidék családi házainak drágulása „csupán” másfélszeres, a főváros többi területén pedig 60–80 százalék közötti volt. Így a fővárosban a pesti külső kerületek családi házainak fajlagos ára lett a legalacsonyabb a lakástípusok közül. A IV., XV., XVIII., XXI., XXIII. kerületekben átlagosan 384 ezer forintos négyzetméteráron lehet házat venni. Ugyanitt a paneleket viszont már 450 ezer forint feletti négyzetméteráron kínálják.

A jelenség mögött az áll, hogy a továbbra sem lanyhuló lakásáremelkedés miatt mindenki az olcsóbb lakástípusokat keresi. Ez pedig nem más, mint a panel. Ha viszont nő valamire a kereslet, akkor az a piac törvényei szerint az árakat is felhajtja.

A másik ok, hogy a családi házakat nehezebb is eladni, hiszen azok a tulajdonos egyedi igényeinek megfelelően készültek. A belső terek vagy a fűtési rendszerek egyedi kialakítása azonban ma már nem feltétlenül felel meg a leendő vevők elvárásainak. Egy panelnél általában ilyen probléma nincs, hiszen szabvány alapján épültek, így mindenki tudja, pontosan mit várhat egy lakótelepi lakástól -mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője

Forrás: Népszava