Elkeserítő számok a magyar fizetésekről

HírKlikk 2019. július 24. 07:03 2019. júl. 24. 07:03

A magyar dolgozók kapják a legalacsonyabb órabért az OECD országok közül Európában.

Miközben az Orbán-kormány egyre-másra a növekvő bérekkel henceg a szavazók előtt, a fizetések terén csak Mexikót előzi Magyarország a frissen közölt OECD adatok alapján. A lesújtó adatsort kiszúró Euronews azt írja, Mexikóban az éves bruttó átlagbér tavaly 16 298 dollár volt - körülbelül 4,7 millió forint, havi 391 ezer forintnyi -, ez a legalacsonyabb az OECD-országok közül. Magyarországon a második legalacsonyabb az éves bruttóbér a vizsgált országok közül: 24 455 dollár, azaz mai árfolyamon 7,1 millió forint, vagyis havi bruttó 593 ezer.

Ez egyébként nettó átlag havi 394 ezret jelent Magyarországon, vagyis az OECD jóval többet számolt a KSH-nál, ami szerint tavaly bruttó 329 és 360 között mozogtak a magyar bérek. Ez szép teljesítmény, tekintve, hogy már a KSH is komolyan megszűrte, hogy mit hajlandó beleszámolni és mit nem az átlagba azért, hogy kihozhassa a maga szép eredményeit - a valós átlag idén februárban például több mint 20 ezerrel lehetett alacsonyabb.

Az eltérést magyarázhatja a dollár-forint átváltás - tavaly év elején vagy 40 forinttal ért kevesebbet egy dollár, mint mostanában, és azzal az árfolyammal átszámítva már kijön a KSH-hoz hasonló eredmény -, de az is, hogy a bevételekről és a munkavállalókról szóló adatokat más forrásból szerezte az OECD, mint a magyar statisztikai hivatal.

A nemzetközi sorrendben betöltött tragikus pozíciónk minden esetre tény, az OECD-átlagnál tavaly 22 ezer dollárral volt alacsonyabb a hazai bérek átlaga, azaz majdnem a fele volt csak annak. És itt még csak az átlagról van szó, nem pedig az átlagos, vagy leggyakoribb bérről, ami jellemzően jóval alacsonyabb - és a KSH nem is teszi közzé.

Rendelkezésre állnak a tavaly ledolgozott munkaórákról is, azaz hogy hány órát dolgoztak az OECD-országokban átlagosan az emberek egy évben. Ezen a listán Magyarország a középmezőnyben van 1741 órával, 15. a 36 országból. Itt a legrosszabbul kereső mexikóiak vannak az élen, 2148 órával. A legkevesebbet a statisztikák szerint a németek töltötték tavaly munkával, 1363 órát. Dánia a második hátulról 1392 órával, a norvégok 1416 órát dolgoztak.

A két adatsorból arra lehet következtetni, hogy az átlag magyar órabér bruttó 14 dollár volt, vagyis tavaly egy óra munkával 3500-4000 forintot lehetett keresni, adózás előtt. Ennél az unióban csak Görögországra jött ki kevesebb: egy óra munka ott bruttó 13,5 dollárt ért tavaly.

Forrás: euronews.com