Ellenzék: Orbán megalázta Lázár Jánost

HírKlikk 2018. augusztus 16. 12:51 2018. aug. 16. 12:51

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Lázár Jánost a kormányfő. Ellenzéki politikusok szerint Orbán Viktor ezzel megalázta volt miniszterét. Az elemző szerint hűségpróbának vetette alá a miniszterelnök Lázár Jánost.

„Mi nem csak önmagában a nagyokat akarjuk adóztatni a dohány esetében, hanem az egészséget is akarjuk védeni a különadókkal.”

Ezt 2015-ben még a Miniszterelnökséget vezető miniszterként mondta Lázár János, az egyik Kormányinfón. A választások után ugyan elhagyta a kormányt, de Orbán Viktor mégsem akarta túl távol tartani magától Lázár Jánost, ezért miniszterelnöki biztossá nevezte ki. Feladatai közé tartozik a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők, a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok előkészítése, összehangolása.

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke közösségi oldalán azt írta, hogy Orbán Viktor ezzel csak meg akarta alázni volt miniszterét, de azt azért túlzásnak nevezte, hogy éppen Lázár János felel a nemdohányzók egészségéért, miközben egyik legjobb barátja kapta meg 5 éve a dohánytermékek nagykereskedelmi monopóliumát - idézi a bejegyzésben leírtakat az atv.hu.

Az LMP szerint további miniszterelnöki biztosokra is szükség lenne. Erről egy listát is készítettek. Tiborcz Istvánt például közvilágításért felelős miniszterelnöki biztossá neveznénk ki, míg Habony Árpád a sajtószabadságért felelne. Pulai András elemző szerint ez egy egyszerű hűségpróba.

„A trafiktörvényt ugye, hogy úgy mondjam, az ő jó barátja közreműködésével sikerült megírni, és hát jó pár jó barátja az első, illetve a beszállítói szinten is érdekelt ennek a végrehajtásában. Most az ő érdekeik ellenében kell majd tevékenykednie az elkövetkező időszakban. Én látom és érzem benne a cinizmust és látom és érzem benne azt a büntetési szándékot, ami ilyenkor mindig is szokta jellemezni Orbán Viktort” – fogalmazott az elemző.

Forrás: atv.hu