Ellenzékből is lehet kényszeríteni a fontos fővárosi fejlesztéseket

Nagy András 2019. június 25. 19:09 2019. jún. 25. 19:09

Nemhogy népszavazással, de már a népszavazás szelével is ki lehet kényszeríteni a kormányból, hogy támogassa a budapestiek életét megkönnyítő fejlesztéseket – mondta a Hírklikknek Horváth Csaba. A szocialista várospolitikus szerint, ha az ellenzék az őszre maga mögé tudja állítani a változást akaró fővárosi többséget, akkor olyan politikai nyomás nehezedhet a kormányra, amit nem hagyhat figyelmen kívül.

Ősszel nemcsak főváros, de a vidéki nagyvárosok is elindulhatnak ezen az úton – hangoztatta Horváth Csaba. „Szabad Budapest, Szabad Szeged, Szabad Pécs és így tovább. Ebből lehet 2022-re egy Szabad Magyarországért Szövetség, ami elhozhatja azt a változást, amire a magyar választók többsége vágyik” – vázolta fel.

Felvetésünkre, hogy Tarlós István szerint az ellenzéki főpolgármester-jelöltek teljesíthetetlen ígéretek tömegével bombázzák a lakosságot, az MSZP-s politikus azt mondja: pont az a legnagyobb baj a fideszes főpolgármesterrel, hogy így látja. Horváth szerint messze nem igaz, hogy hiányoznak a források az ellenzéki jelöltek elképzeléseinek megvalósításához. „Igenis vannak ezermilliárdok Budapesten, csak éppen Tarlós István hagyja, hogy ezeket ész nélkül használják fel” – nyilatkozta a Hírklikknek.

A kormány elver összesen 1000 milliárdot a Városliget szétverésére, új Népstadionra és a budai vári palotákra. A főpolgármester ma mégsem érzi fontosnak, hogy azt mondja: ha már az itt élők pénzét költik, legalább olyan dolgokra költsék, mint a teljes csatornázottság, a várólisták csökkentése, a főváros útjainak rendbe tétele, új elektromos buszok beszerzése vagy éppen a kötöttpályás közlekedés fejlesztése – mondja.

Horváth Csaba szerint egy jó főpolgármesternél például nem eshetett volna meg, hogy fölteszi a kezét, és átadja a Városligetet, mint építési telket 99 évre (időközben már nem csak a civilek és az ellenzék, hanem az ENSZ égisze alá tartozó UNESCO is hiába kéri a kormányt, hogy állítsa le a műemlékvédelmi aggályokat felvető Liget-projektet).

Az MSZP-s fővárosi képviselő a Hírklikknek reagálva ismét felhívta rá a figyelmet, hogy Budapesten minden egyes nap közel húszmilliárd forintnyi adóbevétel termelődik, azaz konkrétan három napi adóból meg lehetne oldani a BKV korszerű, nyugat-európai színvonalú működését – hoz egy példát a nagy „pénztelenségre”.

Van jelentősége tehát, nem is kicsi, hogy kit választanak főpolgármesterüknek a Budapestiek. „Ha úgy tetszik, ez itt egy kétmilliós ország, amelynek nem lehet olyan vezetője szerinte, aki nem tudja, hogy mik azok szakmai és politikai lépések, amiket majd azonnal meg kell tennie a fővárosi emberek életének javítása érdekében” – hangoztatta Horváth Csaba, nem titkolva, hogy ezzel természetesen Karácsony Gergelyre, a főváros harmadik legnagyobb kerületének jelenlegi vezetőjére utalt.

Forrás: Hírklikk