Ellenzéki előválasztás: A Trónok harca Budapesten

HírKlikk 2019. június 21. 07:50 2019. jún. 21. 07:50

Magyarországon ősszel önkormányzati választást tartanak, és az ellenzéki pártok tudják, hogy ez nagy esély számukra, írta az Emerging Europe portálon megjelent cikkében Elek Dorián, a budapesti Paradigma Intézet igazgatója. A szerző szerint az ellenzék tudja, hogy tíz év kudarcos választási kampányai, egy sor régen várt „megváltó” és számos sikertelen kísérlet után befolyásolni tudja a magyar politikát.

Ez a győzelem az európai választáson súlyos vereséget szenvedett ellenzéki pártok számára alighanem az utolsó esély lehet. Ha sikerül elnyerni a budapesti főpolgármester tisztséget a Fidesztől, jelentősen javulna az ellenzék helyzete.

Ez igen fontos lenne legtöbbjük számukra, mert a magyar politikai színpadon a legitimációjukat rendre megkérdőjelezik. Az európai választásig úgy tűnt, hogy minden a 2010 óta megszokott mederben folyik majd: a széthúzó ellenzék annyira el van foglalva az egymás elleni küzdelemmel, hogy szinte el is felejti a kormányzó pártot, és így a Fidesz kényelmesen győz. 

Szakértők az egész előválasztást azért javasolták, hogy ki lehessen jutni ebből a zsákutcából - írta a szerző. Ismertette, hogy az előválasztáson eredetileg három jelölt indult, az MSZP és a Párbeszéd szervezésében. Ennek nyomán Karácsony Gergőnek a második fordulóban Puzsér Róberttel kellett volna megmérkőznie. Az elmúlt hónapban azonban a DK és a Momentum üstökösszerű felemelkedése megváltoztatta a dinamikát, és új helyzetet hozott az előválasztás kimenetelébe. A két párt indíttatása eltérő, de bizonyos, hogy mindkettőnek fő célja, hogy erősítse pozícióját az ellenzéki tömbön belül, és már a következő parlamenti választást tartja szem előtt. 

A Trónok harcára emlékeztető hatalmi játék júniusban kapcsolt teljes sebességre, és most még nem tudni, hová vezet. A résztvevők vállalták, hogy teljes mértékben támogatják az előválasztás győztesét. Ha ez valóban így lesz, akkor az illető bizonyosan nyer az így szerzett publicitásból.

„Ám amennyiben a pártok csak annyira bizonyulnak szavahihetőnek, mint korábban, akkor az elmúlt hetekhez képest kaotikusabb lesz a csatamező, miközben a valódi csata még meg sem kezdődött”

- írta a szerző. 

(A cikk végén a portál leszögezi, hogy az írásban foglalt vélemény a szerző sajátja, és nem feltétlenül egyezik a portál szerkesztési politikájával.)

Forrás: Hírklikk