Ellenzéki győzelemre és a pártrendszer gyökeres átalakulására számít 2022 után Ágh Attila politológus

HírKlikk 2021. július 17. 11:15 2021. júl. 17. 11:15

Talán nem véletlenül, de a legkülönbözőbb véleményeken vannak az eredményekről és a pártok jövőjéről elemzők a 2022-es választást illetően. Ágh Attila politológus, a Spirit FM Beszóló című műsorában pozitívan értékelte az ellenzéki mozgásokat. Nemcsak, hogy biztosra veszi a '22-es ellenzéki győzelmet, de a mostaninál jelentősebb átalakulásra is számít a pártrendszerben.

Mióta bejelentették, hogy az önkormányzati választások után a '22-es országgyűlési választásokra is előválasztással készülnek, egymást érik a visszalépések és a pártok közötti személycserék az ellenzéki oldalon. Ágh Attila politológus, a Spirit FM Beszóló című műsorában pozitívan értékelte az ellenzéki mozgásokat. A szakember nemcsak, hogy biztosra veszi a '22-es ellenzéki győzelmet, de a mostaninál jelentősebb átalakulásra is számít a pártrendszerben.

Ágh Attila szerint teljesen átalakulhat a pártok rendszere 2022 után. „Nagy valószínűséggel az ellenzék nyerni tud 2022-ben, és teljesen új pártrendszer lesz. A jó édes anyukája sem fog ráismerni a pártrendszerre, át fog alakulni gyökeresen és radikálisan, mert a jelenlegi állapotok és mozgások ebbe az irányba mutatnak. Tehát nemcsak egy koalíciós kormánynak kell lennie, fordítva van mint nyugaton: nyugaton a meglévő pártok csinálnak egy új koalíciót, nálunk egy új koalíció fog csinálni egy új pártrendszert” – írja az atv.hu.

Viszont Deák Dániel szerint, „Jelen pillanatban az erőviszonyok egyértelműen a kormányoldalnak kedveznek.” A XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy véli, ha lesz is változás az ellenzéki oldalon, az csak az MSZP, az LMP és a Párbeszéd eltűnését jelentheti.

„Törvényszerű, hogy ezeknek a formációknak csatlakozniuk kell, vagy be kell olvadniuk valamilyen nagyobb politikai alakulatba. Ez értelemszerűen a DK lehet leginkább, és ugye ott van a Jobbik, illetve a Momentum, amelyek a DK-hoz hasonló támogatottsági szinttel rendelkeznek. Az nem várható, hogy ők feladják teljes mértékig a függetlenségüket, és beolvadjanak mondjuk a DK-ba” – fejtette ki az elemző.  

Korainak tartja az esélylatolgatást az IDEA Intézet vezetője. Böcskei Balázs szerint az, hogy '22 után ki dominál az ellenzéki térfélen attól függ, hogy kinek mekkora a frakciója, egyelőre azonban azt sem tudni, hogy mi lesz az előválasztás eredménye:

„Szinte megmondhatatlan, hogy az ellenzék egyesülni fog egy vereség esetén, tovább szorosodik, pártintegrációkra kerül sor vagy adott esetben – tekintve hogy kipróbálják a legszorosabb együttműködést – újra külön próbálkoznak. Mind kormányváltás esetén, mind annak elmaradása esetén ez a két út továbbra is fennmarad, és ez a két út attól függően, ki nyeri az előválasztást, mekkora arányban és kinek lesz a legnagyobb frakciója.”

Az előválasztási aláírásgyűjtés augusztus 23-án kezdődik, az első fordulót pedig szeptember 18 és szeptember 26 között tartják.

Forrás: atv.hu