Ellenzéki képviselőnők nyilatkozatát tagadta meg az MTI

HírKlikk 2019. január 30. 10:30 2019. jan. 30. 10:30

Ellenzéki képviselőnők közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy a tíz rendbeli szexuális zaklatás vádja miatt a budapesti Vígszínházban nem kívánatos személlyé vált Marton László ismét rendezhet. A képviselők megpróbálták nyilvánosságra hozatni közleményüket a Magyar Távirati Irodával, az azonban nem volt hajlandó kiadni, személyiségi jogokra hivatkozva. Így Szél Bernadett független képviselő a Facebook oldalán tette elérhetővé a szöveget.

„Mélységesen elítéljük, hogy a szexuális zaklatással vádolt Marton László a Fidesz jóváhagyásával újra rendezhet a veszprémi színházban. Ha a hatalommal való visszaélés egyik legdurvább formája, a szexuális zaklatás következmények nélkül marad, akkor semmi nem fog változni az országban és a társadalomban"

- írják a közleményben, majd hozzáteszik:

"Ha ma nem teszünk semmit, akkor 10, 20, 30 év múlva kiderülő gyomorszorító történetek és kibeszéletlen traumák fognak ismét rávilágítani arra, hogy nem cselekedtünk, amikor kellett volna. Hogy nem védtük meg a szexuális zaklatás áldozatait, hogy nem álltunk ki azokért, akik egyedül sokszor beszélni sem mernek az őket ért megrázkódtatásokról. Mi hiszünk az emberi méltóságban, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Marton László bárki segítségével újra rendezői székben ülhet".

Az aláírók közül többen a fehér sapkás képviselőnők közé tartoznak, akik kiálltak a rabszolgatörvény és a kormány egyéb elnyomó intézkedései ellen a decemberi és januári tüntetéseken.

Marton László, korábban elismert és nagy tekintélyű színházi rendezőt és a Színművészeti oktatóját Sárosdi Lilla vádolta meg 2017-ben azzal, hogy korábban szexuálisan zaklatta, majd egymás után jelentkeztek a további áldozatok, mint kiderült, Marton rendszeresen zaklatott fiatal, neki kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket, úgy Magyarországon, mint vendégrendezőként Kanadában.

Habár ezután úgy nézett ki, a rendező többet nem gyakorolhatja hivatását, mivel nincs színház mely alkalmazná, most a Fidesz-közeli Oberfrank Pál vezette veszprémi színház mégis újra lehetőséget kínál neki.

Forrás: Hírklikk