Ellenzéki pártok: kormányzati bosszú a Fejér megyei különleges gazdasági övezet létrehozása

HírKlikk 2021. május 18. 18:45 2021. máj. 18. 18:45

Az ellenzéki együttműködésben résztvevő pártok vezetői egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy az Iváncsa, Kulcs, Adony és Rácalmás területén létrejövő különleges gazdasági övezet hátrányosan érinti a térség valamennyi lakóját, különösen a dunaújvárosiakat. Ezt a kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintik.

A témában tartott keddi dunaújvárosi sajtótájékoztatón Pintér Tamás jobbikos politikus, a város polgármestere hangsúlyozta, hogy egységesen tiltakoznak a „fideszes pénzlopás" ellen, mivel a Fidesz arra készül, hogy az évente beszedett, több milliárd forintnyi iparűzési adó ne a térség településeihez és ne Dunaújvároshoz kerüljön, hanem a fideszes vezetésű megyei közgyűléshez. Úgy vélte, ezzel a lépéssel minden dunaújvárosi embertől száz, az övezettel érintett településeken élőktől évente egymillió forintot is elvehetnek.

Kérdésre elmondta: a Hankook esetében Dunaújváros szolgáltatja a vizet, szennyvizet, az iváncsai ipari park pedig a Modern városok programban náluk épült volna meg, helyette jött létre Iváncsán.

Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője szerint a környező települések ugyanolyan vesztesei lesznek a döntésnek, mint Dunaújváros, mert ugyanúgy elszenvedik az építéssel járó ártalmakat, de bevételhez csak „a Fidesz kénye-kedve" szerint juthatnak majd.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök kiemelte: a megyei jogú város „a kisemmizettek, meglopottak oldalára" került, ezért az ellenzék melléállt. Jelezte, amennyiben a mai ellenzék kerül kormányra 2022-ben, igazságot fog szolgáltatni.

Kérdésre közölte, hogy Kálló Gergelyt fogják támogatni ebben a körzetben a parlamenti választáson, mert bírja a választói többség bizalmát és a parlamentben tisztességesen dolgozik.

Jakab Péter Jobbik-elnök arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormányváltásra készül, ezért „söpri le a padlást". Úgy fogalmazott, a lopott vagyonnal nem lehet elmenekülni, 2022-től mindent visszaadnak a magyar településeknek, amit eddig elvettek tőlük.

Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök kijelentette, hogy olyan kormánya van Magyarországnak, amely képtelen szolgálni, csak uralkodni képes, s ezzel bünteti az összes önkormányzatot, de főként az ellenzéki vezetésű városokat. Szavai szerint 2022-ben jóvátételt adnak mindenkinek, aki más utat választott, mint amit 2019-ben Orbán Viktor akart.

Keresztes László Lóránt LMP-társelnök döbbenetesnek nevezte „a térség megkárosítását". Szerinte ha a kormányt nem állítják meg, akkor minden térség sorra fog kerülni.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint az önkormányzatiság kiüresítésének egyik újabb lépése a gazdasági övezet létrehozása, mert így újabb bevételeket vesznek el a térség településeitől.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke azt mondta, hogy a Fidesz „gyámság alá vonja" Dunaújvárost és térségét, mint tette azt tavaly tavasszal Göd esetében, ami azt jelenti, hogy a megtermelt adóbevételek maximum 50 százalékát kapja vissza a település és nem közvetlenül az önkormányzat.

Tóth Bertalan MSZP-társelnök „bukásra álló diáknak" nevezte a Fideszt, amely még az osztálypénzt is ellopja.

Kedd délelőtt jelentette be Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, hogy különleges gazdasági övezet jöhet létre Fejér megyében. Ezt a megyei önkormányzat az érintett települések vezetőivel közösen javasolja létrehozni Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén.

Forrás: MTI