Ellenzéki pártok: ne használja adatgyűjtésre a védőoltás-regisztrációt a kormány!

HírKlikk 2021. február 18. 13:45 2021. feb. 18. 13:45

Ellenzéki pártok arra szólítják fel a kormányt, hogy ne használja adatgyűjtésre a védőoltás-regisztrációt, és „propagandakonzultáció" helyett mutasson be világos cselekvési tervet az ország újraindítására.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd csütörtöki, közös közleményükben azt írták: a kormány a koronavírus elleni védőoltásra való regisztrációban is az adatgyűjtési lehetőséget látja, és azt a választási felkészülése részévé tette, hiszen a nyitásról szóló online konzultáció is ugyanazon az internetes felületen – a vakcinainfo.gov.hu honlapon – zajlik majd, mint ahol a védőoltásra lehet jelentkezni.

Az ellenzéki pártok szerint azok a felhasználók, akik a kormányzati honlapon regisztrálnak, vállalják, hogy adataik „Rogán Antal propagandaminisztériumához és a választási rendszer szoftverét üzemeltető Idomsoft céghez kerülnek".

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy „fejezze be az állampolgárokról való adatgyűjtést, és propagandakonzultáció helyett világos cselekvési tervet mutasson be arra vonatkozóan, hogy milyen keretek között tervezi az ország újraindítását és hogyan kívánja megsegíteni a válság miatt bajba jutott vállalkozásokat".

Az ellenzék garanciákat vár a szabad vakcinaválasztással kapcsolatban is, hogy senkit ne érjen hátrány azért, mert olyan védőoltást szeretne, amelyben jobban bízik. Úgy vélik, erre azért van szükség, mert a kormány vakcinákkal kapcsolatos „kommunikációs zűrzavara", valamint az évek során kialakult szakmai protokollok rendeletmódosítással történő kikerülése bizalmatlanságot szül, csökkenti a védőoltások lakossági elfogadottságát.

A közleményben azt is jelzik: a védőoltások kérdésével az ellenzéki COVID 2021 vizsgálóbizottság pénteki ülése is foglalkozik majd.

Forrás: MTI