Ellenzéki polgármesterek: harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak

HírKlikk 2020. október 23. 18:24 2020. okt. 23. 18:24

Közös nyilatkozatot adott ki 46 ellenzéki polgármester. „Mi, önkormányzatok, nem akarunk mást, csak mi lényegünk: a helyi közösségeket támogatni. Segíteni az egzisztenciájukat féltő polgároknak, támogatni a bajba jutott vállalkozásokat a településeinken” – fogalmaznak.

„Október 23-a – az ’56-os és a ’89-es is – a közösséggé válás ünnepe volt. Két olyan történelmi pillanaté, amelyben fölfénylett a legszebb képességünk. Az, hogy az ezer és egy különbségünk – a származásunk és a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk – ellenére, összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete. A szabadságot és a hazát ugyanis nem lehet egymás ellenében szeretni. Mert azzal felszámolnánk mindkettőt” – áll az október 23-a alkalmából kiadott közös deklarációban, amit 46 ellenzéki polgármester írt alá.

A Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán is közzétett nyilatkozatban felidézik: egy éve, október 23-án a köztársaság 30. születésnapját is ünnepeltük. „A magyar köztársaságét, amelyért az ’56-os hősök is harcoltak, de ami kilenc éve eltűnt a hazánk nevéből, és tíz esztendeje már, hogy fokozatosan tűnik el a hétköznapjainkból. A változás esélyét és reményét hordozó szabad városoknak és falvaknak dolguk és felelősségük ennek az értékvesztésnek a megállítása.”

Hozzáteszik, hogy idén október 23-án pedig a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk, arra a magyar önkormányzatiságra, amely az '56-os örökségben is gyökerezik.

Mint írják, a „forradalom-csinálta népképviseletek” örökségének megőrzése különösen fontos most, járvány és a nyomában érkező gazdasági válság idején. Kiemelik, hogy az önkormányzatok szerte az országban erejükön felül küzdenek a járvány ellen és szembesülnek a gazdasági válság pusztító hatásaival. Életeket és egzisztenciákat igyekeznek menteni. „És miközben nincs ennél fontosabb feladat, a magyar kormány magukra hagyta az önkormányzatokat. Harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak a legnehezebb időkben. Pedig sem a járvány, sem a gazdasági válság kezelése nem lehet sikeres az önkormányzatok ellenében, csakis velük partnerségben” – fogalmaznak, hozzátéve: ennek igazságáról tanúskodnak nem csak a járvány második hullámának, de a gazdasági válság kezelésének eddigi kormányzati kudarcai is.

„Úgy kell dolgoznunk közösen, hogy a magyar önkormányzatok – Bibó István szavaival – a szabadság kis körei legyenek szerte az országban. Ezzel tisztelgünk 1956 hősei előtt, ezzel szolgáljuk 1989 reményeinek beteljesítését” – zárul a bejegyzés, amit a Népszava is ismertetett.

Forrás: Népszava