Elmaradt a hétvégi lázadás a hetedik kerületben, folytatódik a „bulinegyed-projekt”

Harkai Péter 2020. május 26. 18:40 2020. máj. 26. 18:40

A jelenleg érvényben lévő kormánydöntés alapján, a közterületen lévő teraszok után nem kell közterület-használati díjat fizetni, de a tevékenység engedélyköteles, ráadásul csak este tízig. A megindult működés korlátozása miatt, ellenállást hirdettek az érintett vendéglátósok, de nem szedték fel az utcaköveket. Ellenben az önkormányzat folytatja a márciusban elakadt „bulinegyed-projektet”.

Niedermüller Péter kerületi polgármester az ATV hétfői műsorában elismerte, hogy a meghirdetett „ellenállás” következtében, a hétvégén ellenőrzött 35 vendéglátóhelyből 22 nem tartotta be a kötelezően előírt 22 órai zárást. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a teraszok nyitva tartását már nyolc éve az erzsébetvárosi önkormányzat 2012. évi rendelete szabályozza – ezért nehezen értelmezhető, hogy miért pont most háborodtak fel az érintettek.

Ezen apropóból, megkerestük a polgármesteri kabinetet, hogy hol tart a belső-erzsébetvárosi bulinegyed szabályozási koncepciója, ami választási ígéretük volt és ősszel bele is kerültek egy nehezen megoldható csapdahelyzetbe a lakosság és vele szemben a szolgáltatók/bevétel okozta gordiuszi csomót bogozgatva. Minderre váratlanul – még ha átmenetileg is, de megoldást hozott a járványhelyzet.  

Most, a fokozatos újranyitás engedélyével, új helyzet állt-e elő vagy minden marad a régiben, jönnek a delirált legénybúcsúk, milyen megállapodásban maradtak a tulajdonosokkal és főként az érintett lakosokkal – erről kérdeztük a kerület alpolgármesterét.

Az ősszel megkezdett egyeztetéseket semmiben sem módosította a járvány kényszerszünete, legfeljebb felfüggesztette egy rövid időre. Az egyeztetések kidolgozására alakult munkacsoport megbeszéléseinek eredményeként, március legelején tervezték az elfogadott szabályozások nyilvánosságra hozatalát, a rendeletek megalkotását és fokozatos bevezetését. Ezt írta át a járványhelyzet, de csak átmenetileg – nyilatkozta megkeresésünkre Ujvári-Kövér Mónika:

– A rendkívüli helyzet itt is felruházta a polgármestert az egyszemélyi döntés lehetőségével, amiről rendszeresen egyeztetett a képviselői testülettel. A munkacsoport javaslatait egyhangú döntéssel fogadták a kollégák, ami biztosított arról, hogy megvalósíthatjuk a kerületi lakosok érdekében tett ígéretünket. Erről – jogosultságánál fogva – a polgármester úr hozta meg a végleges döntést.

A „bulinegyed” elfogadott „működési szabályzatának” két fő pontja egyrészt az éjféli záróra vagy az ezt követően is nyitva tartó helyek működéséhez megalkotott kiegészítő kritériumrendszer betartása. Az elfogadott tervezet szerint, az éjfél után nyitva tartó helyeken, amelyek működéséhez külön önkormányzati engedély szükséges, este 10 és reggel 8 között tilos az áruszállítás; biztosítani kell a nyilvános wc-használat lehetőségét; egy külön alkalmazottnak kell figyelnie, hogy ne igyon senki a szórakozóhely előtt; forgalomszámlását is kell végezni, hogy csak az előírásoknak megfelelő számú ember tartózkodjon a helyen, valamint naponta egyszer le kell takarítani a szórakozóhely előtti közterületet.

Az elfogadott szabályozás legitimitását a munkacsoportban részt vett három képviselő mellett, főként a vendéglátóegységek képviselői, a lakók és civilszervezetek képviselete, valamint a szakértői egyetértés adta meg. A bevezetését pedig a járványhelyzet megszűntével léptetik hatályba, aminek e hét végével elérkezett az ideje.

Arra a jogértelmezési anomáliára viszont figyelmeztet Ujvári-Kövér Mónika, hogy mit is értsünk a járványveszély megszűntének: azt, hogy kinyithatnak a teraszok, szabadtéri helyszínek, vagy azt, amikor a miniszterelnök bejelenti hivatalosan a járványveszély megszűntét.

Mint az önkormányzatot képviselő alpolgármester szigorúan jogi értelmezésként a miniszterelnöki bejelentést és az azt követő rendeletet tudná legitimnek tekinteni, ami még várat magára, tehát egyelőre korántsem egyértelmű a helyzet. Ezzel együtt, az egyedi egyeztetésre létrejött munkacsoport a napokban ismét összeül, hogy a járvány okozta helyzetet felmérje, a szükséges módosításokat elvégezze, s ezt követően, a kényszerű szünetre ítélt, Belső-Erzsébetváros szórakozóhelyeinek működését szabályozó rendeletet fokozatosan bevezethessék az elkövetkező hetekben, hónapokban.