Elmarasztalta az adatvédelmi hatóság az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amiért visszatartja az Ujhelyi által kikért közérdekű információkat  

HírKlikk 2022. január 22. 10:43 2022. jan. 22. 10:43

Bebizonyította a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) részletes vizsgálata, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tudatosan visszaélt a hatalmával és jogtalanul közérdekű adatokat tartott vissza – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő jelentette be szombati online sajtótájékoztatóján a beadványa nyomán született NAIH-vizsgálat eredményére hivatkozva. Az MSZP európai politikusa szerint elvárható lenne, hogy Kásler Miklós miniszter ezután lemondjon tisztségéről, de – tette hozzá Ujhelyi – miután nyilvánvalóan nem fogja ezt megtenni, ezért erkölcsi kötelessége lenne legalább az illetékes hatóság elmarasztalása után hozzáférhetővé tenni a kikért információkat. 

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az elmúlt időszakban számos témában fordult különféle állami szervekhez, hogy megismerhesse a járványkezeléssel kapcsolatos közérdekű információkat – így például legutóbb a Covid-betegek oltottsági adatait –, ezeket azonban rendre és jogtalanul megtagadja tőle a kormány. Az MSZP politikusa elmondta, hogy pont egy évvel ezelőtt küldött kilenc átfogó kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának az uniós vakcinabeszerzés körülményei és az abban való kormányzati szerepvállalás tisztázása érdekében. Ujhelyi rámutatott: egy évvel korábban a kormányzati kommunikáció folyamatosan azt állította, hogy az uniós oltóanyag-beszerzés elhibázott, csúszik, késik és hiányos; erre hivatkoztak többek között a kínai és az orosz vakcinák beszerzése kapcsán is. A szocialista politikus szerint a kormány csak azért támadta a brüsszeli közös vakcinabeszerzést és hazudott annak részleteiről, mert így akarta elfedni a „mutyigyanút” – az uniós engedélyek hiánya miatt jelenleg is komoly problémákat okozó keleti oltóanyagok beszerzését.

A szocialista EP-képviselő elmondta, hogy az egy éve beadott közérdekű adatigénylésében többek között arra várt választ az EMMI-től, hogy ki képviselte a magyar kormányt a közös vakcinabeszerzést felügyelő uniós irányító bizottságban, az illető a kormányzati kritikákkal összhangban tett-e bármilyen kifogást az eljárás során, illetve milyen adatok szerepelnek a kormány által a vakcina-gyártókkal közvetlenül kötött szállítási dokumentumokban. Utóbbi kapcsán a politikus megjegyezte, hogy a Fidesz-kormány mindvégig azt állította: késnek a brüsszeli vakcinaszállítmányok, holott épp ezek a ki nem adott dokumentumok igazolhatják, hogy a kormány pontosan tisztában volt a szállítási határidőkkel. Ujhelyi tájékoztatása szerint a NAIH részletes vizsgálata azt állapította meg, hogy az EMMI alaptalanul tartotta vissza a kikért adatokat és információkat: teljesen hibásan hivatkozott például arra, hogy a kormány delegált személyének megnevezése „veszélyeztetné a minisztérium törvényes működési rendjét”. A NAIH szerint alaptalanul hivatkoztak titoktartási kötelezettségre a kormány-delegált esetleges kifogásainak nyilvánosságra hozatala kapcsán is, ahogyan üzleti titokként sem kezelhetik a tárca birtokában lévő szállítási dokumentumok egészét, esetleg csak egyes részeit.

Ujhelyi külön kiemelte, hogy a NAIH által készített jelentés szerint a hatóság eredménytelenül szólította fel többször is az EMMI-t a kért adatok és információk megosztására, „a hatóság és a minisztérium álláspontja sajnos nem közeledett”. Az MSZP politikusa különösen botrányosnak nevezte, hogy ezek szerint a Kásler Miklós vezette szaktárca az erre hivatott állami hatóság felszólításának sem hajlandó eleget tenni.

„Van egy rossz hírem a Fidesz számára: küzdő típus vagyok és nem hagyom magam” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: harminc napja van a NAIH jelentése alapján bírósághoz fordulni, és ezt – amennyiben az EMMI nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének – meg is fogja tenni. Az MSZP politikusa kijelentette, hogy a kormányváltás után mindenkit felelősségre fognak vonni, aki tudatosan közérdekű adatokat titkolt el a járványidőszakban.

Forrás: Hírklikk