Elnök itt, elnök ott

Dr. Dávid Ferenc       2020. június 11. 16:40 2020. jún. 11. 16:40

Olvasom a Népszavában, hogy „Kevesebb, mint három hét múlva, június 28-án tartják Lengyelországban az elnökválasztást, amelynek óriási a tétje: Wojciech Maziarski lengyel politikai elemző szerint, nem kevesebb függ a vokstól, mint a lengyel demokrácia jövője. Ha ugyanis a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, a mostani államfő, Andrzej Duda ismét nyer, akkor Jaroslaw Kaczynski befejezheti a lengyel jogállam lebontását. (..…) A közmédiát már teljesen pártsajtóvá tették és célba vették a még független, magánkézben lévő sajtót is, törvényt készülnek hozni a „médiakoncentráció" lebontására. A másik céljuk az önkormányzatok ellehetetlenítése, hiszen sok nagyvárosban ellenzéki, vagy független polgármesterek, városi tanácsok kormányoznak. Ha Duda marad, biztosan aláírja ezeket a törvényeket is. (…..) Az elnök sem jellemében, sem politikájában nem önálló személyiség, gyenge ember. Nincs is saját politikai hátországa. Hozzáállását mutatja, hogy amikor kitört a koronavírus-járvány, szinte eltűnt a nyilvánosságból.

Duda prezident politikai „ikertestvére” Magyarországon elnökösködik. Áder János is mindent aláír, amit elé tesznek. Bajszos honfitársunk szintén szerepet játszott/játszik a parlamentáris demokrácia megcsúfolásában, és bizony feszült helyzetekben fülét-farkát behúzva kucorog a Sándor palotában. Jelentéktelen megnyilvánulásaira senki nem figyel, már csak azért sem, mert hosszú évek alatt megtapasztaltuk, hogy saját gondolatai csak a vizek és a levegő tisztaságára korlátozódnak. Ha elutazna két-három évre, észre sem vennénk, hiszen az elfogadott törvények ma már on-line formában is aláírhatók. Áder – hasonlóan Dudához – partner az önkormányzatok „lenullázásában” is, hiszen az idevonatkozó joganyagokat eddig is ellátta, és a jövőben is el fogja látni kézjegyével. Abban is hasonlít Jánosunk Andrejhez, hogy a járvány terjedő időszakában abszolút megkukult, és most sem szólal meg, amikor egykori párttársa – és általa lovagkereszttel kitüntetett eszmetársa – (Genosse Bayer) ordenáré mondatokkal sértegeti elnyomott színes bőrű embertársainkat. János hallgat, neki erről sincs véleménye.

De ne legyünk igazságtalanok az összehasonlításban, hiszen Lengyelország még nem süllyedt olyan mélyre, nincs olyan kilátástalan helyzetben, mint Magyarország. A csaknem 40 milliós országban

  • nincs elsöprő kétharmados többsége a kormányzó – a Fidesz-gyakorlatot követendő példának tekintő - Jog és Igazságosság Pártjának, hiszen a 460 tagú parlamenti alsóházban (a szejmben) 236 mandátummal rendelkezik, míg a széttöredezett ellenzék 224-gyel;

  • a köztársasági elnököt nem a parlamenti többség, hanem – közvetlen módon – a polgárok választják meg;

  • Duda elnöknek a június végi voksoláson komoly ellenfele lesz, hiszen kihívója – az ellenzéki Polgári Platform jelöltje – Rafal Trzaskowski, aki pillanatnyilag Varsó főpolgármestere és folyamatosan nő a népszerűsége. Nagy meccs lesz, komoly téttel.

Áder Jánosnak nincs miért izgulnia, nekünk és lengyeleknek viszont van.