Elrettentő mértékű bírságot kaphatnak a maszk nélküli vásárlók

HírKlikk 2020. október 27. 14:23 2020. okt. 27. 14:23

Kezdeményezte a kormánynál az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az azzal kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőknek járó bírságösszegek alsó, jelenleg ötezer forintos határát – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György.

A főtitkár jelezte: álláspontjuk szerint, teljes mértékben helyes és támogatandó szándék a maszkviselés ellenőrzésének szigorítása a kormány részéről, mivel a járványügyi helyzet mostanra drámaivá vált, vagyis akár életek múlhatnak a lakosság felelős magatartásán a nyilvános helyeken.

A főtitkár szerint, eleve visszatartó ereje van, ha a helyszínen megjelennek az egyenruhás rendőrök, akik egyébként első alkalommal csak figyelmeztetik a renitens vevőt.

Vámos György arról is beszélt, hogy támogatják azt a szakszervezeti felvetést, miszerint az ünnepi bevásárlások idején, nagyobb erővel biztosítsák a láncok a kötelező ellenőrzési feladatok ellátását.

Mint mondta, általános megoldás viszont nincs, hiszen üzlettípusonként eltérők az adottságok, a forgalom szerinti igények. Van, ahol most is külsős vagyonőrök dolgoznak, de sok helyen belülről oldják meg a kérdést.

Az ünnepek előtt, egyébként is toboroznak szezonális munkavállalókat az áruházakba, és ebben az évben a maszkviselés ellenőrzésének többletfelada­taival együtt számolják ki, hány kisegítő kollégára lesz szükség egy-egy üzletben – jelezte.

Forrás: Magyar Nemzet